Новини или Novini – картината на печата за 25 юли

4749
Новини или Novini – картината на печата за 25 юли
Снимка: iStock/Guliver

Редакционният екип на Actualno.com представя кратък преглед на печата от днешния 25 юли.

"Сега"

"Битката" на властта с чумата по свинете вещае екокатастрофа - това гласи първа страница на в. "Сега". Епидемията от чума по свинете се разраства неудържимо и заплашва да прерасне в икономическа и екологична катастрофа. Вече половин България е засегната, след като пламна и огромният свинекомплекс в русенското село Бръшлен с 40 000 животни.

Областите Русе, Плевен и Разград обявиха бедствено положение. Миналата седмица опасният вирус АЧС - африканска чума по свинете, порази и друг голям свинекомплекс - в Николово, със 17 хил. прасета, които вече се унищожават. Реално България може да остане без свинепроизводство - 1/3 от свинете се отглеждат именно в засегнатите вече райони, а заразата е далеч от овладяване.

"24 часа"

Изданието обръща внимание на новия британски премиер Борис Джонсън, който отстрани противника си в надпреварата за лидерския пост на британските консерватори - Джереми Хънт, от министерството на външните работи. Новината съобщи самият Хънт, предадоха световните агенции. "За мен щеше да бъде чест да продължа работата си на министър на външните работи, но разбирам нуждата на новия премиер да избере своя екип", написа Хънт в Тwitter Той обясни, че Джонсън любезно му е предложил друга роля в правителството, но той е отклонил офертата.

"Монитор"

Вестникът акцентира върху поредното вето на държавния глава Румен Радев за покупката на изтребителите F-16 и съответно повторното одобрение на ратификацията на договорите за закупуването на изтребители F16, с което комисията по отбрана всъщност отхвърли президентското вето.

Обсъдихме мотивите на президента Румен Радев за ветото върху закона за договорите за самолетите F-16 и единственият политически коментар е, че те са легални, но не и легитимни. Поставянето под съмнение на легитимността на консултациите между две натовски страни ни кара да сме още по-убедени в легитимността на подобно решение". Това заяви финансовият министър Владислав Горанов в отговор на наложеното от президента Румен Радев вето върху закона за закона за ратификация на договорите за самолетите F-16.

"Труд"

Броят на автомобилите в страната сериозно намалява. За пет години и половина регистрираните леки коли у нас намаляват с 4,8% и към 1 юни достигат 2,768 млн. броя, сочат данните на Евростат и МВР. Явно увеличението на колите по улиците в големите градове до голяма степен се дължи на миграцията на населението към тях. Докато в по-малките ситуацията е различна, пише "Труд".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com