Новини или Novini - картината на печата за 26 юни

5528
Новини или Novini - картината на печата за 26 юни
Снимка: iStock/Guliver

Редакционният екип на Actualno.com представя краткия преглед на печата, посветен на най-важните акценти от вестниците, за днешния 26 юни, сряда.

Вестник "Сега"

Изданието пише, че спорните учебници по история са спрени и на издателствата са дадени препоръки за промени. Едва след като бъдат коригирани, те ще бъдат издадени. Това стана ясно от думите на просветния министър Красимир Вълчев, който коментира казуса с проектите на нови учебници по история за Х клас. Става дума за вариантите на издателствата "Булвест 2000", "Анубис", "Рива", "Домино" и "Просвета", в които учители алармираха, че липсват основни факти и оценки за периода 1944-1989 година.

Вестник "24 часа"

Ежедневникът поставя акцент върху жегите в Европа. Става ясно, че във Франция, Германия, Унгария, Испания, Белгия и Швейцария се очаква много горещо време през тази седмица. Възможно е да бъдат отчетени температурни рекорди. Най-високата отчетена температура във Франция за юни досега е била 41,5 градуса - през 2003 г. В Париж беше обявено трето ниво към плана при екстремни жеги. Четвъртото ниво, последното, никога не е използвано. Част от плана е откриване на 900 „хладни места“, където температурите да са по-ниски - временни фонтани и системи за охлаждане с водна мъгла. Образователното министерство в страната отложи с 4 дни национални изпити за 800 000 ученици на 15 и 16-годишна възраст заради опасения за здравето на децата. Поради високата влажност времето ще се усеща дори като още по-горещо, предупреждават още метеоролозите.

Вестник "Труд"

Всекидневникът пише, че от 1 юли заплатите в областните болници ще се повишат средно със 150-250 лв. Това обяви във Варна министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след среща с ръководствата на 9 лечебни заведения от морската столица, Шумен, Добрич, Силистра, Разград и Търговище. Решение на ръководствата е дали това ще стане чрез увеличение на основните работни заплати, или чрез скок на допълнителното материално стимулиране. Става ясно, че за повишението на заплатите правителството отпусна целево 50 млн. лв., а още толкова отблокира от резерва си НЗОК за нови цени на част от клиничните пътеки от 1 юни. „В нито една от областните болници, които са найнатоварени, не се предвиждат съкращения. Там средната брутна заплата на професионалистите по здравни грижи е от 1200 до 1400 лв., а на лекарите е повече“, добави още Ананиев.

Вестник "Монитор"

Медията поставя фокус върху криминална тема. "Монитор" коментира, че арабите от най-голямата банда за трафик на бежанци, разбита в понеделник, са имали легален бизнес с търговия, а други са били женени за българки. Отбелязва, се че прокурорите са повдигнали обвинения на 8 души като членове на групата. Става ясно, че каналът е започвал от Кабул (Афганистан), а тарифата била по 8000 - 10 000 евро на човек.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com