Новини или Novini - картината на печата за 29 октомври

3572
Новини или Novini - картината на печата за 29 октомври
Снимка: iStock/Guliver

Ето кои са основните новини в печатните издания днес, 29 октомври. 

Сега

Водещите новини съвсем очаквано са свързани с изборните резултати. Все повече избиратели търсят алтернатива извън големите партии, анализира медията. Отслабването на ГЕРБ се вижда в резултатите на партията в най-големите населени места. Преди 4 години управляващите спечелиха на първи тур 10 областни града – София, Варна, Бургас, Благоевград, Велико Търново, Габрово, Русе, Смолян, Стара Загора и Ямбол. Победилите кандидати бяха чисто партийни, което даваше повод на лидера Бойко Борисов да се хвали, че не разчита на чужда помощ, за да печели изборните битки. На сегашния вот обаче ГЕРБ побеждава на първи тур в 7 областни центъра – Бургас, Велико Търново, Враца, Габрово, Монтана, Стара Загора и Хасково. При това двама от новите кметове – Златко Живков в Монтана и Петър Паунов в Кюстендил, са подкрепени от местни коалиции, в които управляващата партия е само един от участниците.

24 часа

Една от водещите новини в днешния брой също е свързана с изборни резултати, но по отношение на районните кметове. Само в 4 района от общо 35 в градовете София, Пловдив и Варна има избран кмет на първи тур. В родното място на премиера Бойко Борисов - Банкя, досегашният кмет Рангел Марков от ГЕРБ печели нов мандат с 63,05% от гласовете при обработени 47,99% протоколи от ОИК - София.

Отново независим районен кмет ще има столичният район “Кремиковци”. Според неофициалните данни там с 60,3% печели Лилия Донкова, която е подкрепена от ГЕРБ, СДС и ВМРО. Досега “Кремиковци” управляваше Ивайло Панев, който на предишните местни избори също се яви като независим. Донкова беше негов зам.-кмет. В останалите 22 столични района ще има балотажи. В 10 столични района кандидатите на ГЕРБ отиват на балотаж срещу “Демократична България” (ДБ), в 7 - срещу БСП. Само в район “Изгрев” досегашният кмет от ГЕРБ Цветомир Жеков се нарежда трети и няма да отиде на балотаж. Там на втори тур битката ще е между Делян Георгиев от БСП с 28,61% и Филип Симеонов от ДБ с 25,67%

Труд

Социолози пак изтъргуваха вота е една от водещите новини в днешния брой на изданието. Поводът е разминаването на данните от първия тур на местните избори с прогнозите на агенциите. Това рязко пролича в коментарите на техни представители в изборната нощ, както и прогнозите им по време на месеца преди гласуването в неделя, анализира вестникът.

Монитор

Прецедент в СОС – преразпределят процентите на независимия Бонев е основната тема във вестника. Повече от денонощие след края на изборния ден продължава да не е ясна окончателната избирателна активност, но според ЦИК е приблизително около 51% - т.е. с две на сто под тази от 2015 г. Причината е, че четвъртият на кметското съревнование – кандидатът на „Спаси София“ Борис Бонев, бе и кандидат за общински съветник, като получава около 10% от вота за местен парламент. В същото време обаче, тъй като е независим кандидат, няма листа. Така се стига до новата за софийската реалност ситуация неговите проценти да бъдат разпределени правопропорционално сред останалите формации, които ще имат свои представители в СОС. Към момента все още не е ясно дали ще са 6 или 7, защото един от мандатите е възможно да бъде получен от ДПС. Ако гласовете, дадени за общинската листа на движението, не стигнат за негов представител в СОС, мандатът ще отиде или към ГЕРБ, или към ВМРО. Със сигурност най-много свои представители в местния парламент на столицата ще има ГЕРБ, които след преразпределението вероятно ще са с 26 общинари. Следва ги БСП с 15, „Демократична България“ с 12, ВМРО евентуално с 4-ма и „Атака“ - с двама.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com