Новини или Novini - картината на печата за 31 октомври

2251
Новини или Novini - картината на печата за 31 октомври
Снимка: iStock/Guliver

Actualno.com ви представя акцентите от прегледа на печата днес, 31 октомври.

Сега

"Пристанищата и летищата поемат активния живот на пенсионерите" - това гласи заглавие на първа страница в днешния брой на в. "Сега". Оказва се, че пристанище Бургас, летище София, Националната спортна академия и БЧК са сред институциите, върху които ще падне грижата за активния живот на възрастните българи. Това става ясно от плана за изпълнение на националната стратегия за възрастните хора (2019-2030), публикуван за обществено обсъждане, посочва вестникът.

Наред с тези неочаквани отговорници в плана са отчетени и много дейности, които и без това влизат в задълженията на министерство.

24 часа

Русия би приветствала, ако Унгария се присъедини към газопровода "Турски поток", заяви в Будапеща руският президент Владимир Путин. Путин посочи, че работата по "Турски поток" с България и Сърбия ще приключи до края на следващата година, пише "24 часа".

Русия е готова значително да понижи цената на газа за Украйна при преки доставки, отбеляза руският президент.

Путин заяви, че е обсъдил с Орбан перспективите за нормализиране на отношенията между Русия и ЕС, регулирането на ситуацията в Украйна и транзита на енергийни суровини.

Труд

Изданието насочва поглед към международните новини - новата идея на Германия за бежанците, както и новата вълна мигранти в Гърция.

Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер призова ЕС да промени подхода си към бежанците, като предлага първата оценка на кандидатите за убежище да се прави на външните граници на ЕС. Зеехофер подчерта провала на Дъблинските правила, според които първата държава от ЕС, в която бежанецът е влязъл, трябва да се занимае с разглеждането на случая му, пише "Труд".

Друг акцент е, както споменахме, новината за близо 800-те мигранти, преминали от Турция в Гърция през последните 48 часа, което е рекорден брой, откакто споразумението между Европейския съюз и Турция затвори балканския маршрут на мигрантите преди повече от 40 месеца.

Монитор

ГИТ наложи глоби за над 3 млн. лева за 3 месеца. Това става ясно от днешния брой на в. "Монитор".

Наказателни постановления за 3 219 840 млн. лева са влезли в сила за неспазени условия на труд и други нарушения по Кодекса на труда. Това показват резултатите от контролната дейност на ГИТ за третото тримесечие на 2019 г.

Данните на инспекцията сочат още, че за този период са извършени 10 426 проверки. От данните става ясно още, че няма проверка на инспекторите, която да не е установила нарушения.

Най-много – 5722, са били проверките в малките предприятия с до 9 служители. А в дружествата с над 500 заети са извършени едва 166 проверки от инспекторите. Данните сочат още, че служителите на Главната инспекция по труда са констатирали общо 40 253 нарушения на трудовото законодателство и Закона за насърчаване на заетостта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com