Новини или Novini - картината на печата за 4 септември

3576
Новини или Novini - картината на печата за 4 септември
Снимка: iStock/Guliver

Actualno.com представя акцентите от днешния преглед на печата.

"Сега"

Гражданите, които подкрепят кандидат-кмета на София Мая Манолова не желаят БСП да бъде основната партия, която ще застане зад нея. Членовете на инициативата "Промяна за София и България", които номинираха Манолова, настояват тя да се обърне към "малки политически партии, необвързани със статуквото, некомпрометирани и неучастващи в управлението", които да "предоставят своите регистрации и да отворят на 100% листите си за гражданите".

БСП не отговаря на първото условие и никога не би се съгласила на второто, защото това би означавало да се лиши от собствени общински съветници. Хората, подкрепящи Манолова, са враждебно настроени към левицата и Корнелия Нинова и смятат, че подкрепата на партията би навредила на бившия омбудсман.

"24 часа"

Който получи дарение на имущество, което е различно от имот или кола, от догодина ще трябва да го впише в данъчната си декларация и да дължи данък за него. Това предлагат от финансовото министерство с промени в закона за облагане доходите на физическите лица. Дареното имущество, което ще трябва да се декларира, може да бъде всякакви вещи, смяната на собствеността на които не се извършва при нотариус и поради това не подлежи на контрол.

Да отпадне задължението на собственици на автомобили, когато ги отписват, да уведомяват писмено общината, в която е регистрацията му, гласи друга поправка. В момента задължение на собственика е да представи в кметството документ от компетентен орган. Мотив за отмяната е, че изискваните данни са в регистър и от НАП могат да правят проверка служебно там.

Друга промяна в закона за облагане на доходите на физическите лица предлага приравняване на доходите на спортисти и треньори по договори със спортни клубове на доходи от трудови правоотношения. Експерти смятат, че ако промяната бъде приета, скъпоплатени спортисти няма да са длъжни да се вписват по ДДС, след като доходът им прехвърли 50 000 лв.

"Труд"

Украинските депутати гласуваха да отпадне имунитетът им от съдебно преследване и така изпълниха едно от предизборните обещания на президента Владимир Зеленски. Решението бе одобрено с 373 гласа (нито един против) в 450-местната Рада, в която партията на Зеленски има абсолютно мнозинство от 254 представители.

За поправка в основния закон на страната са нужни гласовете на поне 300 народни представители. Преди гласуването Зеленски каза, че е време депутатският имунитет да бъде изхвърлен "на бунището на историята", като посочи, че такова е желанието на 90% от украинците.

"Монитор"

Около 250 лв. биха ни стрували 3 дни на море на някои от гръцките острови през септември. Хотелиерите в южната ни съседка започнаха да зарибяват чуждите туристи не само с ниски цени и добри условия, но и с безплатна отмяна на направена резервация.

Според родните туроператори българите обичат да запазват стаи в последния момент, но това може да бъде от полза, тъй като от началото на месеца започнаха и големите намаления по гръцките курорти. В момента почивка с 2 нощувки двама в южната ни съседка излиза между 200-500 лв. в най-търсените дестинации и места за отдих. Повечето предлагат намаления до 20%, а другаде има и двойно по-големи отстъпки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество