Новините: Най-важното за деня, 23 септември

1348
Новините: Най-важното за деня, 23 септември
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 23 септември.

ЕТО КОЛКО И КОИ ПАРТИИ ИМАТ ШАНС ДА ВЛЯЗАТ В ПАРЛАМЕНТА

За ГЕРБ-СДС била гласували 26.1% от избирателите, а за "Продължаваме промяната" – 16.8%, ако изборите са днес. Това става ясно от изследване на електоралните нагласи, направено от агенция „ЕСТАТ“, което е проведено със собствено финансиране. То е направено в периода 10-17 септември сред 1005 пълнолетни граждани.

СЪМНЕНИЯ ЗА НЕРЕДНОСТИ С ОБЩЕСТВЕНАТА ПОРЪЧКА ЗА МАШИННИЯ ВОТ

 

И на тези избори машинното гласуване няма да се размине със съмнения за нередности. Миналата година подобни подозрения избуяха, след като се разбра, че частната фирма "Сиела Норма", която достави устройствата, е струпала стотици машини на различни места в страната точно преди вота през ноември. Сега проблемът е свързан с поредната обществена поръчка за милиони левове, която беше възложена на "Сиела" от Централната избирателна комисия (ЦИК), пише в. "Сега"

ВАНЯ ГРИГОРОВА НЕ ОЧАКВА СЪПРОТИВА СРЕЩУ НОВАТА ЛИНИЯ НА БЕДНОСТ - 504 ЛВ.

Новата линия на бедност не би трябвало да попречи на изпълнението на бюджета и не очаквам съпротива срещу нея. Линията на бедност не е достатъчна и няма почти никаква приложимост, освен добавките за хората с увреждания.

ОТГОВОРИТЕ: С ЕМИЛ КАБАИВАНОВ, ЕВГЕНИЙ КЪНЕВ И ЕВЕЛИНА СЛАВКОВА (ВИДЕО)

Темите в седмичното обзорно предаване „Отговорите със Спасиана Кирилова“ са: Съвзема ли се Карловско след наводненията и от какво имат нужда хората там. Онлайн връзка с кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов. Мит ли е руското влияние и какви са руските интереси в България? Как се отразяват те в предизборната кампания. Разговаряме с Евгений Кънев, финасист, доктор по икономика и публицист.

РАДЕВ С ПОЗИЦИЯ СРЕЩУ РУСИЯ, НАРЕЧЕ РЕФЕРЕНДУМИТЕ ЗА АНЕКСИРАНЕ "ПРАВЕН АБСУРД" (ВИДЕО)

Решението на президента на Руската федерация за частична мобилизация ще повиши интензитета на бойните действия, ще ескалира конфликта и е заплаха за сигурността с трудно предвидими последици.

ВОЕННИЯТ НИ МИНИСТЪР: ПОДКРЕПЯМЕ НОВИ САНКЦИИ СРЕЩУ РУСИЯ, НЯМА ДАННИ ЗА МОБИЛИЗИРАНИ БЪЛГАРИ

България ще подкрепи нови санкции на ЕС за Русия, ако такива бъдат одобрени. Това заяви министърът на отбраната Димитър Стоянов, като добави, че страната ни ще следва единната европейска позиция по повод наказателните мерки срещу Москва за войната в Украйна.

РУСКИТЕ РЕФЕРЕНДУМИ В УКРАЙНА – ПО-ОБЕЗПОКОИТЕЛНИ, ОТКОЛКОТО СВЕТЪТ ПРЕДПОЛАГА

Подкрепяни от Русия служители в четири окупирани региона на Украйна провеждат самозвани референдуми за присъединяване към Русия. Тези така наречени „референдуми“, които Украйна и Западът осъждат като нелегитимни и фалшиви, се провеждат в продължение на пет дни, като четирите области - две в източната част и две в южната - са на фронтовата линия. Анексирането може да доведе до твърдения от страна на Русия, че територията ѝ е атакувана от западните оръжия, доставяни на Украйна. Това може да доведе до по-нататъшна ескалация на войната, пише в свой анализ BBC.

КРЕМЪЛ МОБИЛИЗИРА СТУДЕНТИ И ЕТНИЧЕСКИ МАЛЦИНСТВА, БЕЛАРУС ИЗДИРВА ИЗБЯГАЛИТЕ ОТ РУСИЯ

Русия впряга всички възможни сили в мобилизацията на населението, като вече има и доказателства за нарушаване на обявените от Кремъл правила. Подходът на Москва може да доведе до успешно изпълнение на вътрешната квота за мобилизиран персонал, но е малко вероятно да създаде ефективни войници, а и вече предизвиква значителен отпор в Руската федерация.

ЕКЗЕКУЦИИ, ИЗТЕЗАНИЯ, СЕКСУАЛНО НАСИЛИЕ: ООН С КАТЕГОРИЧНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА РУСКИ ВОЕННИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ В УКРАЙНА

На територията на Украйна са извършени военни престъпления в хода на конфликта с Русия, свързани с бомбардировки на цивилни райони, множество екзекуции, изтезания и ужасяващо сексуално насилие.

АНАЛИЗ: ТРИ ПЪТЯ ЗА КРАЯ НА ВОЙНАТА НА ПУТИН

През изминалата седмица беше много интересно да се говори в Европа за Украйна с експерти по национална сигурност, с официални лица и с водещи бизнесмени. Киев, заедно със своите съюзници, наскоро принуди руските войници да отстъпят, възвръщайки си значителна територия. Това разказва от първо лице американският журналист Томас Фридман от The  New York Times.

СМЪРТТА НА МАХСА АМИНИ ХВЪРЛИ ИРАН В ХАОС: ГРАЖДАНИ ПРОТЕСТИРАТ, ВЛАСТИТЕ ВАДЯТ ТЕЖКИ ОРЪЖИЯ (ВИДЕО)

Смъртта на 22-годишната Махса Амини, която бе задържана от нравствената полиция в Иран заради „небрежно сложен хиджаб“, предизвика вълна от протести в цялата страна, а и по света, които продължават вече няколко дни.

ЩЕ ИМА ЛИ ИТАЛИЯ КРАЙНОДЯСНО ПРАВИТЕЛСТВО СЛЕД ИЗБОРИТЕ В НЕДЕЛЯ?

 

Парламентарните избори в неделя могат да влязат в историята, като дадат на Италия първата жена министър-председател начело на най-дясното правителство от Втората световна война насам. През 2018 г. националистическата партия "Братя на Италия" (FdI) на Джорджия Мелони едва събра 4% от гласовете, но този път се очаква партията да вземе около 25% и да изведе алианса от консервативни партньори до ясно парламентарно мнозинство, пише Ройтерс, цитирана от БГНЕС. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Признание от СЕМ: Не можем да контролираме рекламата на хазарт ефективно

Стоп на войната по пътищата: ЕС казва как може да се случи

Събарят незаконните сгради на Гайтански край яз. "Искър"

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com