Екзекуции, изтезания, сексуално насилие: ООН с категорични доказателства за руски военни престъпления в Украйна

4454
Екзекуции, изтезания, сексуално насилие: ООН с категорични доказателства за руски военни престъпления в Украйна
Снимка: Getty Images

На територията на Украйна са извършени военни престъпления в хода на конфликта с Русия, свързани с бомбардировки на цивилни райони, множество екзекуции, изтезания и ужасяващо сексуално насилие.

Това са само част от заключенията на специалната комисия към ООН, натоварена с разследването на войната в Украйна.

Пред базирания в Женева Съвет по правата на човека Ерик Мьосе, който оглавява комисията, обясни, че събраните доказателства насочват към този извод.

Категоричността на изявлението е необичайна, отбелязва Агенция Франс прес. Обикновено следователите на ООН отнасят окончателното потвърждаване на военните престъпления и подобни нарушения към съдилищата.

Първите сведения за военни престъпления пристигнаха от украинския град Буча в началото на военната инвазия. Снимка: Getty images.

Съветът беше създаден от Комисията за разследване (най-високото възможно ниво на разследване) през май, за да разследва престъпленията във войната на Русия в Украйна. Екипът от трима независими експерти представи първата си устна актуализация пред съвета, след като започна първоначални разследвания в районите на Киевска, Черниговска, Харковска и Сумска област, и заяви, че ще разшири обхвата на проучването занапред.

Освен това преди дни Чехия предложи създаване на отделен трибунал за военни престъпления в Украйна.

Ужасяващи гледки и истории

В речта си ден Мозе посочи "използването от страна на Руската федерация на взривни оръжия с широкообхватно действие в населени райони", което според него е "източник на огромни вреди и страдания за цивилното население".

Той подчерта, че редица нападения, които екипът е разследвал, са били извършени без да се прави разлика между цивилни и военни, включително нападения с касетъчни боеприпаси в населени райони. Екипът е бил особено поразен от големия брой екзекуции в районите, които е посетил, както и от честите видими следи от екзекуции по телата, като например вързани зад гърба ръце, огнестрелни рани в главата и прерязани гърла.

ОЩЕ: Бити, измъчвани, подлагани на глад: През какво са преминали освободените украински бойци в руски плен?

Мозе заяви, че в момента комисията разследва такива смъртни случаи в 16 града и селища и е получила достоверни твърдения за още много случаи, които ще се опита да документира. Разследващите са получили и последователни свидетелства за малтретиране и изтезания, които са били извършени по време на незаконно задържане.

Предстои пълноценно разследване на твърденията за масови депортации и принудителни осиновявания, включително чрез т.нар. филтрационни центрове, добави Мьосе.

Масовият гроб край Изюм

На заседанието на Съвета по правата на човека представителят на Съединените щати поиска разследване на депортацията на между 900 хил. и 1.6 млн. украинци, осъществена "според многобройни източници" в последните седем месеца.

Украйна подкрепя разбирането, че мнозина в Източна Украйна са отвлечени и отведени в Русия против волята им. Москва говори единствено за бежанци от конфликта - в статистиките на Върховния комисариат за бежанците на ООН тя е подала данни единствено за 2.2 млн. избягали.

ОЩЕ: Украйна търси подкрепа за специален трибунал за военни престъпления

"Събеседниците описват побоища, електрошокове и насилствено разголване, както и други видове нарушения в такива места за задържане", каза Мозе.

Ръководителят на комисията заяви, че разследващите са обработили и два случая на малтретиране на войници от Руската федерация от страна на украинските сили, като добави, че макар и малко на брой, подобни случаи продължават да бъдат обект на внимание.

"Има примери за случаи, в които роднини са били принудени да станат свидетели на престъпленията", каза той. "В случаите, които разследвахме, възрастта на жертвите на сексуално и основано на пола насилие варираше от 4 до 82 години."

По думите му комисията е документирала широк спектър от престъпления срещу деца, включително деца, които са били "изнасилвани, измъчвани и незаконно лишавани от свобода", допълва френската агенция.

От свая страна "Ройтерс" допълва, че разследвания, започнати от Съвета по правата на човека към ООН, понякога могат да се използват пред национални и международни съдилища, като например в случая с бивш офицер от сирийското разузнаване, хвърлен в затвора за подкрепяни от държавата изтезания в Германия през януари.

ОЩЕ: Украйна иска от ООН нов Нюрнбергски процес: Кой подкрепя идеята и кой не?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

В Русия погребаха Зеленски и Байдън, Скабеева говори с гробовен глас за ракетите ATACMS (ВИДЕО и СНИМКА)

Политическа криза: Испанският премиер мисли за оставка

Украйна конфискува активи на назначения от Русия губернатор на Запорожка област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 25.04 - Байдън подписа военната помощ, първата пратка вече е на път

Лукашенко: С Путин решаваме за ядрените оръжия - как и кога

Десетки хиляди полети имали проблеми с навигацията, подозират руска намеса

За създаване на "терористично общество": Русия арестува задочно Гари Каспаров

"Спрете лодките": Лондон с крайни мерки срещу мигрантите

Една голяма заплаха виси над Германия

Кой държави дават най-много военна помощ за Украйна - ето по колко милиарда отпускат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа