Новините: Най-важното за деня, 23 юни

2304
Новините: Най-важното за деня, 23 юни
Снимка: iStock

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 23 юни.

ВЪНШНА КОМИСИЯ КАЗА „ДА“ НА ФРЕНСКОТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА РСМ

Комисията по външна политика каза „Да“ на френското предложение за РСМ. Окончателното потвърждаване на позицията трябва да бъде взето от пленарната зала.

ПРЕМИЕРЪТ НА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ ОТХВЪРЛИ "ФРЕНСКОТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ" (ВИДЕО)

Министър-председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски отхвърли предложението на Франция относно бъдещата евроинтеграция на страната. Новината съобщи самия той по време на срещата на върха в Брюксел.

КОГА БЪЛГАРИЯ ЩЕ ВЗЕМЕ РЕШЕНИЕ ПО ФРЕНСКОТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ? (ОБЗОР)

Няколко дни продължават споровете около т.нар. "френско предложение" за еврочленството на Република Северна Македония, а политическият ни елит все така не може да постигне договорка за следващите стъпки. В деня след приемането на вота на недоверие към правителството Кирил Петков замина за Брюксел, където е на участие в редовното заседание на Европейския съвет. 

ТЕОДОРА ГЕНЧОВСКА ЗА РСМ: ВЕЧЕ ГУБИМ ВРЕМЕ, РИСКУВАМЕ ДА НЕ СЕ ВЪЗПОЛЗВАМЕ ОТ ДОБРАТА ПОЗИЦИЯ

Вече губим време. Това каза министърът на външните работи в оставка Теодора Генчовска пред Комисията по външна политика за Северна Македония. Тя подчерта, че е необходима консолидирана българска позиция. Според нея, ако това не се случи, Министерство на външните работи има мандат да се придържа само към българската позиция и страната ни рискува да не се възползва от добрата позиция. 

МЛАДИ ПОЛИТОЛОЗИ С ПРОГНОЗА: ПРЕДСРОЧНИТЕ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ СА НЕИЗБЕЖНИ (ВИДЕО)

Вотът на недоверие за правителството на Кирил Петков беше успешен. За първи път в годините на прехода правителство пада след вот на недоверие. За първи коментари в Студио Actualno поканихме младите анализатори от Студентски клуб на политолога Атанас Радев и Ивайло Илиев, който е и редактор в Actualno.com.

ХРИСТО ИВАНОВ С МРАЧЕН СЦЕНАРИЙ: ИЗБОРИТЕ НАЕСЕН ЩЕ ДОВЕДАТ ДО НЕВЪЗМОЖНО СЪСТАВЯНЕ НА НОВ КАБИНЕТ

 

„Слави Трифонов похарчи една година историческо време на България. „Има такъв народ“ се превърна в деструктивна сила в българския политически живот“, каза лидерът на „Демократична България“ Христо Иванов

ТОМА БИКОВ: ВЛАСТТА НЕ МОЖЕ ДА УПРАВЛЯВА И ЗАТОВА ПАДНА НА ШЕСТИЯ МЕСЕЦ

 

Тези хора не могат да управляват и затова паднаха на шестия месец. Ако можеха да управляват нямаше да паднат на шестия месец. Това заяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков пред БНТ за падането на правителството след вота на недоверие. 

МИТЕВ СЪС СИЛНО ПОСЛАНИЕ ДО НОВОТО ПАРЛАМЕНТАРНО МНОЗИНСТВО: ХОРАТА НА ПЛОЩАДА НЕ СА ШАРАНИ

 

Днес съм с вратовръзка на шарани. Защото хората, които се обединиха около свалянето на правителството си мисли, че хората на площада са шарани. Маските паднаха и се видя как Делян Пеевски се здрависва със симпатизанти на „Възраждане“ и минава под техните знамена.

РАДОСТИН ВАСИЛЕВ НЯМА ДА ОСИГУРЯВА ПАРЛАМЕНТАРНО МНОЗИНСТВО ЗА ПП

 

Спортният министър в оставка, бивш депутат от ИТН и настоящ независим депутат Радостин Василев каза пред БНТ, че вече няма намерение да разговаря с други депутати от партията на Слави Трифонов, за да се опита да осигури парламентарно мнозинство на "Продължаваме промяната".

ПРОБЛЕМИТЕ С КВОРУМА В ПАРЛАМЕНТА СТАНАХА ЕЖЕДНЕВИЕ

 

Парламентът отново не успя да събере кворум, за да започне работа. Това се случва във втори пореден ден.

ПЕТКОВ АТАКУВА ПРЕЗИДЕНТА И ОПОЗИЦИЯТА: ОМРЪЗНА МИ ОТ СТРАХЛИВЦИ

Премиерът в оставка Кирил Петков отправи остра атака срещу президента Румен Радев и срещу опозицията, като ги нарече "страхливци" заради Северна Македония. Той говори пред журналисти в Брюксел преди срещата на върха на Европейския съвет.

РУСИЯ С РЕАКЦИЯ КЪМ ПЕТКОВ: НЕ СЕ Е СЕТИЛ ДА ОБВИНИ ЗА ОСТАВКАТА СИ САМО БАТМАН И ЖЕНАТА КОТКА

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова коментира думите на  българския премиер Кирил Петков, който обвини за вота на недоверие наред с други политици и руския посланик в София Елеонора Митрофанова, съобщават руски медии. Пред журналисти на контролираната от Кремъл "РИА Новости" Захарова заяви, че списъкът с "виновните" е непълен, остава в него Петков да включи и въображаеми герои.

БОРИС ДЖОНСЪН ЦИТИРА РАЗУЗНАВАНЕТО: РУСИЯ ЩЕ ЗАБАВИ ИНЕРЦИЯТА СИ ВЪВ ВОЙНАТА ЗАРАДИ ЛИПСА НА РЕСУРСИ

 

Британското разузнаване твърди, че в следващите месеци инерцията на Русия във войната в Украйна ще отслабне, защото армията на Кремъл изчерпва ресурсите си. Това заяви премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън пред репортери, цитиран от Reuters.

ЗАЩО РУБЛАТА Е НАЙ-ДОБРЕ ПРЕДСТАВЯЩАТА СЕ ВАЛУТА В СВЕТА ВЪПРЕКИ САНКЦИИТЕ СРЕЩУ РУСИЯ?

 

Руската рубла продължава да вдига стойността си спрямо щатския долар, въпреки международните санкции срещу Москва. Нещо повече - през тази година рублата се превърна в най-добре представящата се валута в света.

ЕП: УКРАЙНА И МОЛДОВА НЕЗАБАВНО ДА ПОЛУЧАТ СТАТУТ НА КАНДИДАТИ ЗА ЧЛЕНСТВО В ЕС

 

С 529 гласа "за", 45 гласа "против" и 14 гласа "въздържал се", Европейският парламент (ЕП) прие в четвъртък резолюция, с която призовава държавните и правителствените ръководители, които ще проведат срещата си на върха днес и утре, "незабавно" да предоставят на Украйна и Република Молдова статут на страна кандидатка за членство в ЕС. Те трябва да направят същото и с Грузия, "след като правителство ѝ постигне" приоритетите, посочени от Европейската комисия.

МАЙМУНСКАТА ШАРКА ВЕЧЕ Е И В БЪЛГАРИЯ

Маймунската шарка вече е официално засечена и в България. От Министерството на здравеопазването съобщиха за два потвърдени случая у нас.

НА ИЗПРОВОДЯК: АСЕНА СЕРБЕЗОВА УВОЛНИ ДИРЕКТОРА НА УМБАЛСМ „Н. И. ПИРОГОВ“

 

Във връзка с констатирани нарушения в управлението на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ЕАД министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова освободи от длъжност директора на лечебното заведение – проф. д-р Иван Поромански. През последните четири месеца Звено „Вътрешен одит“ на МЗ е извършило две последователни проверки в болница „Пирогов“, резултатите от които са предоставени на Софийска градска прокуратура за последващи действия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество