Кога България ще вземе решение по френското предложение за Северна Македония? (ОБЗОР)

2091
Кога България ще вземе решение по френското предложение за Северна Македония? (ОБЗОР)
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

Няколко дни продължават споровете около т.нар. "френско предложение" за еврочленството на Република Северна Македония, а политическият ни елит все така не може да постигне договорка за следващите стъпки. В деня след приемането на вота на недоверие към правителството Кирил Петков замина за Брюксел, където е на участие в редовното заседание на Европейския съвет. Основните теми в дневния ред на лидерите ще бъдат по-широка Европа, ситуацията в Украйна, молбите за членство в ЕС на Украйна, Република Молдова и Грузия, икономически въпроси, Конференцията за бъдещето на Европа и външните отношения.

Именно там министър-председателят на съседката ни Димитър Ковачевски отхвърли предложението на Франция относно бъдещата евроинтеграция на страната:

„Северна Македония и Албания, както и регионът не трябва да допускаме да тъпчем на едно място заради държава-членка на Европейския съюз, която просто не успява да координира и да осигури отблокирането на нашия европейски път“, каза премиерът Ковачевски в Брюксел.

Припомнете си ТУК какво точно е записано в предложението на Съюза към страната ни от френското ротационно председателство на Съвета на ЕС.

Дежа вю - без кворум и с брифинг на Борисов

Още началото на днешния ден заприлича досущ като вчерашния, след като народните представители отново не успяха да съберат кворум за начало на пленарния ден. Оформилото се ново мнозинство, което първо свали от поста председател Никола Минчев, а вчера свали и целия кабинет от власт така и не се появи в зала. В кулоарите на НС и в социалните мрежи отново се разрази дебат относно това защо законодателната дейност се блокира вече втори ден.

Отново в духа на вчерашния ден в обедните часове лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се появи в живо включване от централата на партията, където отправи настойчива молба към управляващите да вкарат френското предложение в пленарната зала. Въпреки че само два часа по-рано ГЕРБ отново провали кворума на Народното събрание заедно с ДПС, ИТН и "Възраждане", то Борисов обяснени противоречащите заявки и действия на ГЕРБ с очакването му "да не си играем с комисии и протакане".

"За да няма каквато и да е спекулация, ако не приемат нашите решения, ако не се вслушат в разума, нека внесат две точки в дневния ред - Северна Македония и Албания и приемане на бюджета", заяви още бившия премиер.

Петков към Радев: Страхливец!

От Брюксел пък министър-председателят в оставка Кирил Петков отправи остра критика към президента Румен Радев за неговото отношение по темата:

"Президентът не може от 2 седмици да не свиква КСНС и да се крием. Ако си президент на място – викаш КСНС, викаш службите, партиите. Но не. Маските паднаха. Омръзна ми от страхливци. Това предложение е много хубаво, но въпросът е, че трябва да се направи по правилния начин", заяви Петков.

"Аз винаги си държа на думата – независимо какво ще се случи, аз ще държа тази позиция", заяви той и повтори, че няма да отстъпи от обявената формула Народното събрание да взима всички решения за вдигане на ветото за еврочленството на Скопие.

"Аз лично харесвам френското предложение. В него виждам, че Конституцията на РСМ ще се промени. Езикът на омразата и дискриминацията – ще можем да ги спираме по всяко време, ако не ги спазват. Мисля, че друго такова предложение не можем да имаме. Но когато казвам, че само българският парламент ще даде решението, защото е най-представителната институция в България, отстоявам тази позиция. Това, което се надявам, е, че в близките дни НС ще вземе решение по този въпрос. Имаме исторически момент да можем да запазим всичките си български интереси", допълни той. Според Петков темата със Северна Македония е била "мъгла" с цел да се разклати правителството и "да се откраднат едни милиарди".

Международен отзвук

По време на срещата на върха в Брюксел се чуха и гласове от останалите лидери - албанският премиер Еди Рама отправи остри критики към България, че "държи за заложник" страната му и Северна Македония по пътя им към евроинтеграцията.

На този фон премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски обяви, че правителството му не е получило предложение, което е консолидирано на равнището на всички 27 държави членки на ЕС.

Междувременно еврокомисарят по разширяването и политиката на добросъседство Оливер Вархеи призова българския парламент и всички партии да изпълнят ангажимента си и да включат предложението за РСМ и Албания в дневния ред за одобрение днес. В своя профил в социалните мрежи той написа, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов „вече показа лидерство, като внесе предложението на масата“.

„Необходимо е всички да направят същото. ЕС трябва да се раздвижи“, пише Вархеи, като добавя: „ЕС приема много сериозно всички български опасения и те вече са част от преговорния процес“.

Външна комисия с нов опит за преговори

В следобедните часове предложението на ротационното председателство все пак влезе в дневния ред на заседанието на парламентарната ни комисия по външни работи.

В началото на доклада на МВнР министърът в оставка Теодора Генчовска заяви, че Министерството е отстоявало българската позиция по темата в условията на външен натиск и силна вътрешна чувствителност.

"Неоправдано отстъпление от досегашната позиция съществено ще увреди българския интерес не само за РСМ", каза Генчовска. По думите й страната ни има стратегически интерес от присъединяването на югозападната ни съседка в ЕС. Тя поясни, че разбирането е, че това може да бъде използване като механизъм за реформиране на антибългарската идеология.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Въпрос за 11 млн. долара: Държавата не знае чия е суперскъпата яхта с български флаг в Дубай (ВИДЕО)

"Засяга се правната сигурност": Прокуратурата с позиция срещу промените в Конституцията

Прокуратурата е поставена под пълен контрол: Магистрати недоволни от реформите в Конституцията

Намаляват скоростта на магистралите у нас

Отбелязваме 145 г. от приемането на първата българска Конституция

„Написах ти писмо": МВР започва национална кампания за пътна безопасност

Прогноза за времето - 16 април 2024 г. (вторник)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com