Новините: Най-важното за деня, 25 май

4088
Новините: Най-важното за деня, 25 май
Снимка: Getty Images/Guliver

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важното от деня, 25 май (понеделник):

САМО 6 НОВИ СЛУЧАЯ НА КОРОНАВИРУС ЗА ДЕНОНОЩИЕ У НАС

Само 6 нови случая на COVID-19 са открити у нас за последните 24 часа. Те са регистрирани след направени общо 443 проби, съобщи доц. Димо Димов от Националния оперативен щаб. Четирима от изследваните с установен коронавирус са настанени за болнично лечение. С новите случаи броят на заразените у нас вече е 2 433 души.

ЕКСПЕРТ: ЕДВА ЛИ ЩЕ ИМА ВТОРА ВЪЛНА ОТ КОРОНАВИРУС

„От това, което виждаме, втора вълна едва ли ще има. Трябва да приемем обаче, че този коронавирус най-вероятно няма да изчезне. За да има втора вълна са нужни предпоставки за това“, заяви за „Здравей, България“ председателят на НСОПЛБ доц. Любомир Киров.

ОТПАДА 14-ДНЕВНАТА КАРАНТИНА ЗА ШОФЬОРИТЕ НА МЕЖДУНАРОДНИ ПРЕВОЗИ

От днес пада карантината за международните превози и автобусните превозвачи. Така всеки, който преминава през страната, дори транзитно, няма да се налага да остава под карантина.

ЕКСПЕРТИ: КОРОНАВИРУСЪТ УВЕЛИЧАВА ЗАПЛАХАТА ОТ БИОТЕРОРИЗЪМ

Използването на биологични оръжия като вируси и бактерии най-вероятно ще се увеличи, след като отмине пандемията от коронавируса. За това предупреждават експерти по сигурността от Съвета на Европа, цитирани от "Дойче веле".

В ТУРЦИЯ ПРАЗНУВАТ РАМАЗАН БАЙРАМ В ИЗВЪНРЕДНА ОБСТАНОВКА

Мюсюлманските страни в Близкия изток и Северна Африка посрещат празника Еид ал-Фитр, с който се поставя край на поста по време на свещения месец Рамазан. В съседна Турция тридневният празник, който ще завърши във вторник, е известен с името Рамазан байрам и тази година се отбелязва в извънредна обстановка заради борбата с коронавируса.

ЧЕРНА ГОРА Е ПЪРВАТА СТРАНА БЕЗ БОЛНИ ОТ КОРОНАВИРУС В ЕВРОПА

Няма вече активно болни с коронавирус в Черна гора. Това съобщи правителството на страната.

САМО 10 ОСТРОВНИ ДЪРЖАВИ ОСТАВАТ НЕЗАСЕГНАТИ ОТ КОРОНАВИРУСА

Само 10 малки островни държави в Тихия океан не са засегнати от световната пандемия от коронавируса. Това сочи обработката на резултатите на института "Джонс Хопкинс" и "Ал Джазира", обработени от statista.com.

ЧАСТНИТЕ ЗАНИМАЛНИ СА ПРЕД ФАЛИТ, АЛАРМИРАТ СОБСТВЕНИЦИ

Частните занимални са на ръба на фалита. Заради коронавируса, те не работят вече над два месеца, а собствениците им продължават да плащат разходи за наеми, оборудване и заплати, съобщава Нова телевизия.

КЗП: НАЙ-РАНО ПРЕЗ ЕСЕНТА ЩЕ СЕ ВРЪЩАТ ПАРИ НА ТУРИСТИ

Най-рано от есента ще започне връщането на парите на туристите, чиито пътувания са се провалили зарази обявената пандемия от коронавирус. Това предвиждат последните поправки в българското законодателство, напомни Игнат Арсенов от Комисията за защита на потребителите в сутрешния блок на БНТ.

17 ПЛАЖА С БЕЗПЛАТНИ ЧАДЪРИ И ШЕЗЛОНГИ, НА ОСТАНАЛИТЕ – ЦЕНИ ОТ 1 ДО 5 ЛЕВА

17 плажа по българското Черноморие отварят с безплатни чадъри и шезлонги за туристите. Това обяви в Слънчев бряг министърът на туризма Николина Ангелкова.

БОИЛ БАНОВ: 30 000 ЛЕВА ГЛОБА ЗА ДУПКИТЕ ПО ФАСАДАТА НА СОФИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ

"Ще бъде наложена максимална глоба за надупчването на сградата на Софийския университет заради поставянето на климатици – около 30 000 лева". Това заяви министърът на културата Боил Банов в „Тази сутрин“ по БТВ.

КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: КРИЗАТА НЯМА ДА СЕ ОТРАЗИ НА БЮДЖЕТА ЗА МОДЕРНИЗАЦИЯ НА АРМИЯТА

„Икономическата криза заради коронавируса няма да се отрази на бюджета за модернизацията на българската армия“. Това заяви пред журналисти вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в местността "Костина" край тетевенското село Рибарица.

РАЗСЛЕДВАТ КОНТРАБАНДА НА 100 КГ ХЕРОИН ЗА НАД 9 МЛН. ЛЕВА, ЗАЛОВЕН НА “КАПИТАН АНДРЕЕВО“

Окръжната прокуратура в Хасково наблюдава досъдебно производство за контрабанда на повече от 100 килограма високорисково наркотично вещество - хероин (100,440 кг), на обща стойност 9 039 600 лева, съобщи БГНЕС.

ДОБРА НОВИНА: ОСВОБОДИХА БЪЛГАРСКИЯ КАПИТАН, ОТВЛЕЧЕН КРАЙ БРЕГОВЕТЕ НА БЕНИН

Българският капитан, отвлечен от пирати край бреговете на Бенин в Африка, вече е на свобода и се намира в европейска държава. Очакваме го скоро да се завърне в България! Това написа във Facebook външният министър Екатерина Захариева.

THE WASHINGTON POST: СЪДБАТА НА ЛИБИЯ Е В РЪЦЕТЕ НА ТУРЦИЯ И РУСИЯ

Поредица от драматични промени във военната ситуация в Либия отслаби надеждите на един командир, че ще успее да управлява тази богата на нефт северноафриканска страна и позволи на Турция и Русия да укрепят позициите си в един от най-важните региони на света. Това пише американското издание The Washington Post в материал, представен от Агенция Фокус.

БУМ В ПРОДАЖБИТЕ НА КНИГИ ВЪВ ФРАНЦИЯ

Продажбите на книги във Франция се повишиха, откакто страната започна да облекчава блокирането, излитайки до над 230 процента за седмица, показва проучване в понеделник, цитирано от БГНЕС.

ЛЕГЕНДАТА НА QUEEN БРАЯН МЕЙ Е ПРЕТЪРПЯЛ ИНФАРКТ

Китаристът на легендарната група Queen Брайън Мей разкри, че е бил в болница след претърпян инфаркт. Това той направи чрез видео, публикувано в Instagram, което сам озаглави „Моите медицински приключения!“.

СВЕТИТЕЛ, ХИРУРГ, ИЗПОВЕДНИК ЛУКА

Архиепископ Лука, в света Валентин Феликсович Войно-Ясенецки, е роден на 27 април 1877 година. Завършва гимназия и "рисувално училище", а в 1903 г. и медицинския факултет на Киевския университет "Св. Владимир". Защитава докторска дисертация, работи като хирург в Ташкент и преподава в медицинския факултет. Оглавява катедрата по оперативна хирургия и топографическа анатомия в Държавния Туркестански университет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

След като Сарафов нареди проверка: Ето какво нарушения откриха в СРП

До 30 000 лв. за проекти за бизвес на хора с увреждания дава МТСП

Светият синод избра врачанския митрополит Григорий за наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Свещеник в гладна стачка заради касирания избор в Сливенската епархия (СНИМКИ)

Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...