Новините: Най-важното за деня, 28 юли

4618
Новините: Най-важното за деня, 28 юли
Снимка: iStock

Редакционният екип ви представя най-важното за деня, 28 юли:

ДО КОГО ЩЕ СТИГНАТ ДОПЪЛНИТЕЛНИТЕ ПАРИ ОТ ДЪРЖАВАТА В УСЛОВИЯ НА COVID-19?

Нови социално-икономически мерки за 1,162.9 млрд. лв. представи министър-председателят Бойко Борисов, след като по-рано днес предложенията бяха финализирани в рамките на Коалиционния съвет. Мерките на правителството са насочени за подкрепа на борещите се на първа линия срещу разпространението на COVID-19 и в помощ на най-засегнатите от пандемията. Източникът на разходите е националният бюджет, като социалните мерки са в размер на 731,5 млн. лв., а икономическите – 431,4 млн. лв.

ЛЪЧЕЗАР БОРИСОВ: МИНИСТЕРСТВОТО НА ИКОНОМИКАТА ДАВА НА БИЗНЕСА 1,8 МЛРД. ЛВ.

„Мерките на правителството са в два пакета - едните са социално икономчически, които са изцяло финансирани от бюджета. Те са в размер на 1,163 млрд. лв. Има и една втора група от мерки, които са за 1,8 млрд. лв. Те ще бъдат изпълнявани през Министерството на икономиката". Това обяви министър Лъчезар Борисов, след провелото се заседание, на което са обсъдени мерките с бизнеса и с лидера на НФСБ Валери Симеонов

НОВИЯТ ЗДРАВЕН МИНИСТЪР АНОНСИРА ПОВЕЧЕ ПАРИ ЗА СЕКТОРА И МЕДИЦИТЕ

Отпускат допълнителни над 250 млн. лв. за сектора на здравеопазването. Средствата са от бюджета. До края на 2020 г. в системата на българското здравеопазване ще влезе допълнителният финансов ресурс. Това оповести новият министър на здравеопазването Костадин Ангелов, който на брифинг представи мерките, които ще се предприемат в помощ на ресорната му сфера.

ДА НЕ СЕ ЗАЛЪГВАМЕ: ДНЕС COVID-19 Е ДОРИ ПО-ОПАСЕН, ОТКОЛКОТО В НАЧАЛОТО

Разберете: коронавирусът е днес дори по-опасен, отколкото през първите дни. Пандемията още не е достигнала апогея си, а следващата вълна е неизбежна. От нас зависи колко унищожителна ще бъде тя, коментира Фабиан Шмид в анализ за Deutsche Welle. Строги мерки, повсеместно затваряне, последователно проследяване на инфекционните вериги: много държави по света реагираха навреме на пандемията и постигнаха значителни успехи.

ВАП ВЪЗЛОЖИ ПРОВЕРКА ЗА ЗАМЪРСЯВАНЕТО НА ВОДИТЕ НА РЕКА МАРИЦА

Върховна административна прокуратура (ВАП) ангажира министъра на околната среда и водите (МОСВ), изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и главния държавен здравен инспектор да предприемат мерки за опазване от замърсяване водите на река Марица. Действията на прокуратурата са предприети след самосезиране по повод публикации в електронни медии, в които се съдържат данни за замърсяване водите на река Марица, в района на гр. Димитровград, вследствие на което на 27.07.2020 год., след водопой, 29 крави намират смъртта си.

ПЪТЯТ ДО ПАРК "РОСЕНЕЦ" ЩЕ СИ ОСТАНЕ ОБЩИНСКИ, ИЗМЕНЕНИЕТО В ПОЛЗА НА ДОГАН БЕШЕ ОТТЕГЛЕНО

Общинският съвет в Бургас отговори на общественото напрежение за общинската алея в парк „Росенец“, като оттегли решението си, взето през април 2020 и станало повод за бурни дебати. Тогава беше одобрена променя на Подробен устройствен план (ПУП) в част от парк „Росенец”, с която се преконфигурира уличната мрежа. Създават се нови трасета, а улица, която води към т.нар. летен сарай на Ахмед Доган, престава да бъде общинска.

ГЕН. АТАНАСОВ: МЕЧТАТА НА БОРИСОВ Е ДА БЪДЕ ДОГАН В БАНКЯ (ВИДЕО)

Мисля, че хората, които излязоха на улицата през тази година, вече са разбрали, че министрите в кабинета "Борисов" са фигуранти. Борисов иска да стои някъде назад, да поръчва, други да вземат решенията, защото към този момент той носи отговорността. Това заяви в предаването "Студио Actualno" съпредседателят на "Демократична България" ген. Атанас Атанасов. Той коментира темите от деня и се обяви категорично за оставката на правителството и главния прокурор. "Мечтата на Борисов е да бъде Доган в Банкя", каза Атанасов.

КМЕТЪТ НА ЕЛИН ПЕЛИН: НАБЛИЖАВА КРАЯТ НА МУТРЕНСКИТЕ ГОДИНИ (ВИДЕО)

Наближава краят на мутренските години, а младите хората трябва да влязат в управлението на България. Това заяви в предаването "Студио Actualno" кметът на община Елин Пелин доц. д-р Ивайло Симеонов. Той коментира темите на деня, като постави фокус и върху така необходимата децентрализация на общините у нас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...