Новините: Най-важното за деня, 3 януари

6767
Новините: Най-важното за деня, 3 януари
Снимка: Office of the Supreme Leader

Редакционният екип на Actualno.com представя вечерния информационен бюлетин, посветен на акцентите от днешния 3 януари, петък.

УБИЙСТВОТО НА ГЕНЕРАЛ КАСЕМ СЮЛЕЙМАНИ - РИСК ОТ ВОЙНА МЕЖДУ САЩ И ИРАН

Командирът на Революционната гвардия Касем Сюлеймани, който беше убит в петък при удар на САЩ, беше една от най-популярните фигури в Иран и смятан за смъртен противник на Америка и нейните съюзници.

Генерал Сюлеймани, който ръководеше Силите за контрол на външните операции "Кудс", стана известен през 2018 г., когато беше разкрито, че той има пряко участие в преговорите на най-високо ниво за формирането на правителството на Ирак.

Световните лидери дадоха разнопосочни оценки на въздушната акция на Белия дом, а Доналд Тръмп коментира, че Сюлеймани е трябвало да бъде ликвидиран преди много години.

ВИСОКО НАПРЕЖЕНИЕ: ИРАН ОБЕЩА ДА ОТМЪСТИ НА САЩ, ЦЕНИТЕ НА ПЕТРОЛА СКОЧИХА

Бивш началник на Иранската революционна гвардия заяви, че ще бъде отмъстено на Съединените щати за убийството в Багдад на командващия силите „Кудс“ Касем Сюлеймани, съобщи АФП.

"Сюлеймани се присъедини към братята си мъченици, но ние ще намерим подходящото ужасно отмъщение за Америка", написа в Туитър Мохсен Резай, който в момента ръководи Съвета за целесъобразност на Иран /съвещателен орган при върховния лидер на страната/.

ТРЪМП С ПЪРВИ КОМЕНТАР СЛЕД АТАКАТА: СЮЛЕЙМАНИ ТРЯБВАШЕ ДА БЪДЕ УБИТ ПРЕДИ МНОГО ГОДИНИ

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че иранският командир Касем Сюлеймани, който беше убит след американски ракетен удар в Багдад, е трябвало да бъде неутрализиран много по-рано.

В своя първи коментар след нападението срещу летището в Багдад, при което загина Сюлеймани, наредено от Тръмп, американският лидер отбеляза, че иранският командир е трябвало да "бъде убит преди много години".

АВРАМОВА: ВОДЕН АПОКАЛИПСИС В БЪЛГАРИЯ НЕ СЕ ЗАДАВА

Спекулации са появилите се в последните дни данни, че в страната има водна криза. Воден апокалипсис в България не се задава. И ако някои се опитва да всее страх, използвайки създалата се ситуация в Перник, това е непочтено, каза още министърът.

БОРИСОВ: В МОМЕНТА НЯМА УЧАСТЪК ОТ МАГИСТРАЛИТЕ, ПО КОЙТО ДА НЕ СЕ РАБОТИ

Всичко, което е необходимо за автомагистрала „Хемус“, сме го осигурили, така че изграждането ѝ да е необратим процес. Ще видите, като стане готова, в Северна България каква разлика и развитие ще има“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който инспектира изграждането на АМ „Хемус“ в участъка от Търговище към Шумен, съобщиха от правителствената пресслужба.

ДЕНИЦА САЧЕВА ПРИЗНА: УСЛОВИЯТА В ДОМА КРАЙ СУХИНДОЛ СА ЛОШИ

„Статистиката за смъртност в домовете за хора с деменция не е различно. Правим проверка във всички домове. Но може да се каче, че там постъпват хора, които са в много тежко състояние. Голяма част са над 80 години. Специално в този дом в Горско Косово това е така. Част от тях са на носилки, друга част са в наистина почти терминално състояние. В това отношение статистиката може да е стряскаща, но си има своето обяснение”, така социалният министър Деница Сачева коментира в ефира на Нова телевизия сигнала на омбудсмана за 24 смъртни случая в дома за хора с деменция край Сухиндол.

ДОМОВЕТЕ, В КОИТО ВЕГЕТИРАТ НАШИТЕ МАЙКИ И БАЩИ

Все повече възрастни българи имат нужда от специални грижи. Някои от тях обитават частни хосписи, други - държавни домове. Скандалът около Дома за хора с деменция в село Горско Косово разкрива драмата на хиляди българи, отбелязва журналистката Емилия Милчева в анализ за Deutsche Welle.

РЕКОРДЕН БРОЙ БОЛНИЧНИ, ПО 7999 НА ДЕН, СА ИЗДАДЕНИ ПРЕЗ 2019 Г.

Пик на издадените болнични листове бележи изминалата 2019-та година. Докато през 2018 г. са издадени 2,1 млн. броя, то в края на предходната те достигат абсолютен рекорд от 3,3 милиона болнични спрямо всички години назад. В случая, толкова колкото са работещите българи.

Точно 2 105 780 броя са били болничните само за деветте месеца на 2019-та година (колкото са били за цялата 2018-ма година). А това прави 7 999 болнични листове на ден!

ПОЧИНА ДИМИТЪР АРНАУДОВ - СЕКРЕТАР НА ПРЕЗИДЕНТА ПО ВЪНШНА ПОЛИТИКА

На 61-годишна възраст внезапно почина секретарят на президента по външна политика Димитър Арнаудов, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Професионалният му път започва през 1986 г. в Министерството на външните работи, където заема различни постове в дипломатическата си кариера.

ЕКСПЕРТИ НАРЕДИХА ГРЕТА ТУНБЕРГ ДО КОНЧИТА ВУРСТ КАТО СИМВОЛ НА ИЗВРАТЕНИЯ ЕВРОПЕИЗЪМ

"През изминалата година европеизмът като идеология вече придоби завършен вид: към мултикултурализма, към съсредоточаването върху малцинствени групи, в това число на полови извратеняци, се добави вече и прекомерната загриженост за климата и опазване на природата. Ако до миналата година можехме да характеризираме европейската идеология с един единствен образ – този на Кончита Вурст, сега вече образите станаха два, като вторият е на Грета Тунберг".

КАКВО ПРЕДСТОИ ЗА ЯДРЕНАТА ЕНЕРГЕТИКА В ЕВРОПА ПРЕЗ 2020 ГОДИНА?

Специален анализ за Actualno.com на икономиста Борислав Боев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com