Високо напрежение: Иран обеща да отмъсти на САЩ, цените на петрола скочиха

11278
Високо напрежение: Иран обеща да отмъсти на САЩ, цените на петрола скочиха
Снимка: iStock/Guliver

Бивш началник на Иранската революционна гвардия заяви, че ще бъде отмъстено на Съединените щати за убийството в Багдад на командващия силите „Кудс“ Касем Сюлеймани, съобщи АФП.

"Сюлеймани се присъедини към братята си мъченици, но ние ще намерим подходящото ужасно отмъщение за Америка", написа в Туитър Мохсен Резай, който в момента ръководи Съвета за целесъобразност на Иран /съвещателен орган при върховния лидер на страната/.

Ракетна атака срещу летището в Багдад, висш ирански военен е убит

Най-малко три ракети са изстреляни срещу международното летище в Багдад, съобщи "Ал Джазира" с позоваване на иракски служители. Атаката...

Цените на петрола скочиха повече от 4% в петък, а борсите изгубиха ранните си печалби след новината, че САЩ са убили висш ирански генерал, отразявайки новите страхове от конфликт в богатия на суров петрол регион, съобщава АФП.

По-късно президентът на САЩ Доналд Тръмп публикува в Туитър снимка на американското знаме, а Пентагона заяви, че убийството на Сюлеймани е извършено по заповед на американския държавен глава.

Цената на суровия сорт петрол Brent скочи с 4.4% до 69.16 долара, а "тексаският" WTI поскъпна с 4.3% до 63.84 долара, тъй като инвеститорите са все по-притеснени от евентуално разгаряне на конфликт в Близкия изток.

"Това е нещо повече от прост кръвоизлив от носа на Иран", каза Стефан Инес от AxiTrader. "Това е агресивно проявление на сила и откровена провокация, която може да предизвика друга война в Близкия Изток."

Убийството на Сюлеймани е драматична ескалация на напрежението между САЩ и Иран и идва след като проиранска тълпа тази седмица обсади посолството на САЩ в Ирак вследствие на смъртоносни американски въздушни удари срещу шиитска фракция. Атаката срещу посолството извади на показ напрежението в отношенията между САЩ и Иран, които служители от двете страни определиха за АФП като "най-студените" от години.

Иранският външен министър обвини САЩ в тероризъм

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф нарече убийството на началника на специалните части на Ислямския революционен гвардейски...

"Събуждаме се в един по-малко безопасен свят, отколкото беше само преди часове, особено ако комбинираме това със смущаващото напрежение на Корейския полуостров", добави Инес.

Индексите на борсите в Хонконг паднаха с 0,2%, а в Шанхай - с 0,1%. Спадът в Сингапур беше с 0,2%, Сеул загуби 0,1%, а Тайпе отслабна с 0,3%. Въпреки това Сидни, Уелингтън и Манила запазиха положителния си ръст.

Всички пазари отбелязваха повишение преди новината за удара в Багдад, благодарение на продължаващия оптимизъм, подхранван от търговско споразумение между Китай и САЩ, по-губещите парични политики на централната банка и облекчаване на тревогите по Брекзит.

Американският Конгрес не е бил информиран предварително за нападението, наредено от президента Доналд Тръмп, при което беше убит висш ирански военен командир, заяви сенатор-демократ от Камарата на представителите пред АФП.

Ударът, извършен в Ирак срещу иранския генерал Касем Сюлеймани, "е извършена без да бъде уведомен Конгреса и без да са проведени консултации с него", заяви в изявление председателят на Комисията по външни работи Елиът Енгел.

Американското посолство в Багдад продължава да е под обсада

Проиранските протестиращи се окопаха извън американското посолство в Багдад още от първия ден на новата година, хвърляйки камъни и горя...

Сюлеймани беше "в основата на огромно насилие", който има "американска кръв по ръцете си", заяви демократът. Но „извършването на такова действие без участието на Конгреса предизвиква сериозни правни проблеми и е атака срещу правомощията на Конгреса като равен клон на правителството“, добави Енгел.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com