Новините: Най-важното за деня, 4 юли

6435
Новините: Най-важното за деня, 4 юли
Снимка: EbS

Мария Габриел бе одобрена официално за еврокомисар, Румен Радев и Цветан Цветанов си размениха остри реплики, това сториха и евролидери като Жан-Клод Юнкер и Антонио Таяни. В същото време кабинетът "Борисов 3" създаде механизъм за задържане на всяко дете в училище, а синдикалисти от системата на МВР разказаха за покъртителните условия на труд в Научноизследователския институт по криминалистика.

Редакционният екип на Actualno.com събра тези и други акценти във вечерния обзорен бюлетин, посветен на събитията от 4 юли.

ЕВРОПЕЙСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ ОДОБРИ МАРИЯ ГАБРИЕЛ КАТО НОВИЯ НИ ЕВРОКОМИСАР

Вече официално можем да кажем, че Мария Габриел на практика е новият ни еврокомисар. Европейският парламент одобри номинацията на Габриел с 517 гласа "за". След като бъде одобрена и от Европейския съвет, което се очаква да е формалност, тя ще стане третият български еврокомисар, с мандат до средата на 2019 година.

Тя поема ресор "Цифрова икономика и цифрово общество". Габриел получи 517 гласа подкрепа, против бяха 77 евродепутати, а 89 се въздържаха. Гласуването се проведе днес (4 юли) в Страсбург и бе тайно.

ПРЕЗИДЕНТЪТ: ЦВЕТАНОВ НЕ РАЗБИРА ОТ ИЗТРЕБИТЕЛИ, А САМО ОТ АПАРТАМЕНТИ

Цветан Цветанов не разбира нищо от изтребители, той разбира само от апартаменти. Единствената връзка между Цветанов и авиацията е, че той говори на автопилот. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти преди да влезе в съдебната зала като свидетел по делото срещу бившия министър Николай Ненчев за договора с Полша за ремонт на изтребителите "МиГ-29".

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов не остана длъжен на президента Румен Радев и му отговори на нападките с позицията на стената си във Facebook. "Ще подмина тона и обидните думи, с които днес президентът ме атакува персонално за създаването на комисията в Народното събрание, която ще анализира дали моделът "Грипен" е най-подходящият избор за военната ни авиация", коментира Цветанов.

В УСЛОВИЯ НА ТРУД, ПРИЧИНЯВАЩИ РАК, КРИМИНАЛИСТИТЕ НА БЪЛГАРИЯ ПОСТИГАТ ВИСОКИ РЕЗУЛТАТИ

В интервю за Actualno.com синдикалисти към Научноизследователския институт по криминалистика разкриха тревожни подробности около условията, в които експертите са поставени да работят.

Институтът се помещава в сграда, строена с материала азбест, чието вдишване води до предпоставки за ракови заболявания, липсват елементарни консумативи, а битовите условия в зданието са потресаващи. На фона на всичко това криминалистите обаче имат скъпоструваща техника, с която постигат високи резултати в работата си, но която функционира в, меко казано, непригодни условия. Четете цялото интервю ТУК

ЮНКЕР И ТАЯНИ СЕ СКАРАХА ЗАРАДИ ПРАЗНИЯ ЕВРОПАРЛАМЕНТ

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер отправи яростна критика по отношение на почти празния Европейски парламент, което доведе до остра размяна на реплики с неговия председател Антонио Таяни, предава AFP. Юнкер беше разгневен, след като едва няколко евродепутати присъстваха на изслушване в Страсбург за доклада на приключилото преди дни председателство на Малта в Съвета на ЕС. „Европейският парламент е абсурден, напълно абсурден“, каза Юнкер.

Това изказване обаче предизвика остри реплики от председателя на парламента, който от трибуната заяви, че „може да критикувате парламента, но не Комисията контролира парламента“. „Парламентът е този, който контролира Комисията“, допълни той. Таяни също така помоли Юнкер да използва друг език, допълвайки, че институцията не е „абсурдна“.

КАБИНЕТЪТ СЪЗДАДЕ МЕХАНИЗЪМ ЗА ЗАДЪРЖАНЕ НА ДЕЦАТА В УЧИЛИЩЕ

Правителството прие решение за създаване на механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст.

Причина за въвеждането му е необходимостта от интегрирана политика и ангажираност на всички ведомства и институции, свързани с образованието и с личностното и професионалното развитие на децата и учениците в България. Целта на механизма е да се подобри междуинституционалното взаимодействие и да се определят функциите и задълженията на всички отговорни страни.

Междувременно стана ясно, че Общините ще получат 5,7 млн. лв. за ремонт на училища.

ПУТИН И ТРЪМП ОЧИ В ОЧИ НА СРЕЩАТА НА Г-20

Руският президент Владимир Путин ще се срещне за пръв път с американския си колега Доналд Тръмп в петък в кулоарите на форума на Г-20 в Хамбург, съобщиха от Кремъл. Беседата между президентите Владимир Путин и Доналд Тръмп на 7 юли в Хамбург ще бъде отделна среща, а не „контакт в крачка“. Това заяви междувременно говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

БЕДСТВЕНО ПОЛОЖЕНИЕ В САМОКОВ ЗАРАДИ ПОРОИТЕ

Остава в сила бедственото положение в община Самоков след проливните дъждове. Вчера следобед река Боклуджа преля и наводни къщи, детски градини и обществени сгради, съобщи Нова телевизия. След обилните валежи много домове, детски градини и обществени сгради в Самоков са наводнени. На места в спряно и електричеството. Днес започва описване на щетите причинени от наводнението.

БЪЛГАРИЯ Е НА ЧЕТВЪРТО МЯСТО ПО ПИЕНЕ В ЕС

Ново проучване затвърждава дълбоката привързаност на Европа към алкохола. Именно на Стария континент се пие най-много в сравнение с всички останали части на света. Поради тази причина европейците са най-рисковата група за преждевременна смърт и заболявания, свързани с алкохола.

Най-пиещата държава в ЕС е Литва с 18,2 л изпит чист алкохол на глава от населението годишно или 3,2 питиета на ден. Второто място заема Чехия с 13,7 л и 2,4 питиета, а третото - Румъния със същите показатели. Веднага след това на четвърто място се класира България с 13, 6 л изпит алкохол на глава от населението или 2,4 питиета. Страната ни е доста над средната норма алкохол за Европа - 11,2 л.

ЗА САНИРАНЕТО ПО ДЪРЖАВНАТА ПРОГРАМА МАСОВО СЕ ИЗПОЛЗВА РУМЪНСКИ СТИРОПОР

Масово за санирането у нас се използват материали от Румъния, които при тестове са показали по-ниски противопожарни качества, отколкото декларира производителят. Заради съмненията за качествата на материалите вече тече проверка на топлоизолациите.

ДЪРЖАВАТА ПРОВЕРЯВА "БЪЛГАРИЯ ЕР"

Вече четвърти ден компанията не успява да превози стотици пътници в срок. Превозвачът твърди, че причината е лошото време в Москва, пътниците обаче се оплакват, че не са били информирани навреме за промените в полетите.

БОРИСОВ: НЕ ЗНАМ КАК ДА ЗАЩИТИМ ЛЕКАРИТЕ ОТ ПРОСТАЩИНАТА

Думите на премиера бяха по повод скандалния случай в "Шейново", при който пациент преби лекарка, защото отказала да му даде веднага плацентата на току-що роденото му бебе. Мъжът остава в ареста, като между временно за него се появиха повече подробности, сред които фактът, че е известен с прозвището Владо Плацентата.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество