Борисов: Не знам как да защитим лекарите от простащината

7443
Борисов: Не знам как да защитим лекарите от простащината
Снимка: БГНЕС

Превенцията на атаките срещу медици ще са строгите присъди. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на днешното правителствено заседание, цитиран от правителствената пресслужба.

Той призова здравния министър Николай Петров да помисли за възможни решения на проблема с насилието над лекари от пациенти и увери, че ще има пълната подкрепа на кабинета.

Протест на лекари в Русе срещу агресията и насилието към съсловието

Протест на лекари от всички лечебни заведения в Русе, организиран под мотото „Не на агресията срещу медиците“, изрази подкр...

Поводът за изказването беше инцидентът в АГ-болницата "Шейново" в събота, в който баща на новородено бебе преби лекаря, изродил бебето, защото тя отказала да му даде плацентата от раждането.

"Министър Петров, ползвам случая да изкажа цялата ни подкрепа към колегите Ви в "Шейново". И помислете, да видим какъв е механизмът да ги защитим, макар че срещу простащината не знам как да ги защитим. Ако трябва, помогнете и в завеждане на дела. Пълна подкрепа за каквото е необходимо! И ние искаме той да получи справедлива присъда, защото това е и превенция. Действително разчитаме тук и на съдебната система. Превенцията, според мен, е повече тежки присъди", каза премиерът.

Според министъра на здравеопазването Николай Петров средногодишно нападенията над медицински лица са над 50.

Вицепремиерът Валери Симеонов от своя страна припомня, че от 2015 г. нападението над медицинско лице е криминализирано от се наказва с до 12 години затвор. "Това, че в момента съдебната система не работи – отчитат се смекчаващи вината обстоятелства, дават се условни…, това вече е друг въпрос. Но от това повече не знам – то ще отиде към убийство вече! От 5 до 12 години въобще не е малко", казва още той.

Мъжът, пребил акушерка, остава за постоянно в ареста

Владимир Стоянов, който беше привлечен като обвиняем за нанасяне на лека телесна повреда на медицински специалист и задържан за срок до...

"Паник бутони има, законодателни промени има, регламенти има, единствените места, където все още няма паник бутони на 100% това е в самите линейки, които ходят на място, на терен", уточнява от своя страна ресорният министър. По думите му срещу животинското борбата е много трудна, дори невъзможна.

"Действително разчитаме тук и на съдебната система да си понесе… Още повече това не му е първо престъпление! От това поне, което слушах сутринта – едно за грабеж, едно за нападение. То си е рецидив. Моля те, иди, предай им нашата подкрепа и съжаление за това, което се е случило", отбелязва премиерът Борисов, става ясно от стенограмата.

"Лекарят отива да го спасява, да му помогне да живее, а той го бие! Тук превенцията, според мен, е повече тежки присъди. Да не се месим на съдебната власт, но това би трябвало да бъде. Само със съжаление не става явно, защото това насилие над медици става често срещано", припомня още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика