Новините: Най-важното за деня, 6 септември

12389
Новините: Най-важното за деня, 6 септември
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важното за деня, 6 септември

135 ГОДИНИ ОТ СЪЕДИНЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ - НАУЧИЛИ ЛИ СМЕ ТОЗИ УРОК?

На 6 септември честваме 135 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Съединението на България е актът на фактическо обединение на Княжество България и Източна Румелия през есента на 1885. То е координирано от Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК). Съединението се извършва след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат на 6 септември 1885, подкрепен от българския княз Александър Първи.

ПЕТЪР СТОЯНОВ: НЕ СА ЛЕСНИ АНАЛОГИИТЕ НА СЪЕДИНЕНИЕТО С ДНЕШНИЯ ДЕН

6-и септември е една от най-светлите и най-важните дати в новата българска история, а Съединението – вероятно най-успешната българска акция в най-новата ни история. Това каза пред БНР президентът Петър Стоянов. „Актът на съединението е първото общо българско дело. Всички български граждани по онова време застават под знамето на Съединението. Нека си спомним, че дори по време на Априлското въстание не всички българи са били съгласни с избухването на въстанието. Обратно – в навечерието на Съединението българският народ е единен, както никога“

БОЙКО БОРИСОВ: ВЯРВАМ В МЪДРОСТТА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!

Вярвам в мъдростта на българския народ! Вярвам, че и този път гражданите на България ще съумеем да се обединим около една национална кауза и да вървим по правилния за страната път, така че да подкрепим историческата мисия на младите хора и с гордост да говорим на бъдещите поколения какво сме постигнали заедно.

РУМЕН РАДЕВ: ПОЛИТИЧЕСКАТА КЛАСА ДА ОСМИСЛИ СВОЯТА ОТГОВОРНОСТ

"В ден като днешния всеки българин трябва да осмисли своята отговорност и най-вече политическата класа, защото, в края на краищата, тя е отговорна и за тези сблъсъци."

По думите на държавния глава отстояването на единството трябва да стане с дела, а не с думи, с дела за висок морал, с дела за действия, доказани в името на доброто на българите, не на отделни политици, не на партии, не на олигархични кръгове.

ПРОТОКОЛЪТ НА РАДЕВ ОТРИЧА ДА Е ИЗХВЪРЛИЛ ВЕНЕЦ, ПОСТАВЕН ОТ ЖЕНИТЕ ОТ ГЕРБ-ПЛОВДИВ В ПЪРВЕНЕЦ (ВИДЕО)

"Твърдението на ПП ГЕРБ, че протоколът на държавния глава е изхвърлил венец, поставен от тяхна партийна структура по случай Съединението на Княжество България и Източна Румелия в село Първенец, категорично не отговаря на истината. Разпространяването на подобна лъжа е недостойна проява на партията в Деня на национално единение", се казва в официално съобщение до медиите.

ЗАПАДНИ МЕДИИ: СОБСТВЕНИКЪТ НА „ХИПОЛЕНД“ Е БИЛ ЗАПЛАШВАН ОТ ЧОВЕК НА ПЕЕВСКИ

Собственикът на веригата магазини за играчки “Хиполенд” Мариан Колев заявява в интервю за Радио Свободна Европа, че е получил предложение от съдружничка на свързания с депутата от ДПС Делян Пеевски, Александър Сталийски, да придобие 50% от „Хиполенд“. По-късно близък до Сталийски е заплашил Колев, че ако откаже да продаде дела, „бизнесът му ще приключи за минути“.

ПАК НА СЕДМИЧНА БАЗА - ТЕНДЕНЦИЯТА ЗА ЕПИДЕМИЯТА ОТ КОРОНАВИРУС Е В ПОСОКА НАДОЛУ

И като абсолютен брой, и като процент през изминалата седмица (31.08 - 06.09.2020) има намаление на случаите на коронавирус (COVID-19) в България. Намалението идва след седмица на леко повишение, но преди периода (24.08 - 30.08.2020) имаше четири седмици поред имаше намаление на абсолютния брой случаи, а две поредни имаше и като процент.

ПОД 100 НОВИ СЛУЧАЯ НА КОРОНАВИРУС ЗА ДЕН, НО ПО-ВИСОК ПРОЦЕНТ ПОЛОЖИТЕЛНИ ТЕСТОВЕ

96 са новите случаи на коронавирус за последните 24 часа в България, т.е. 83 по-малко на дневна база. Това показват данните от единия електронен регистър. За денонощието са направени рекордните 3358 PCR теста. Така на практика процентът на положителните проби се увеличава леко и е 2,85 на сто при 2,20 на сто при предишния отчет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Земетресение в Девин
Земетресение в Девин

Земетресение разлюля Девин малко след 8:30 часа тази сутрин. Трусът е бил с магнитуд 3.9 по скалата на Рихтер. ОЩЕ: Земетресение от 5,7 разлюля...