Западни медии: Собственикът на „Хиполенд“ е бил заплашван от човек на Пеевски

11422
Западни медии: Собственикът на „Хиполенд“ е бил заплашван от човек на Пеевски
Снимка: БГНЕС

Собственикът на веригата магазини за играчки “Хиполенд” Мариан Колев заявява в интервю за Радио Свободна Европа, че е получил предложение от съдружничка на свързания с депутата от ДПС Делян Пеевски, Александър Сталийски, да придобие 50% от „Хиполенд“. По-късно близък до Сталийски е заплашил Колев, че ако откаже да продаде дела, „бизнесът му ще приключи за минути“.

За казаното от Колев информира и немският „Интелинюз“, подчертавайки че Пеевски, заедно с етническо-турското Движение за права и свободи (ДПС), чийто член е той, и почетният председател на партията Ахмед Доган, са станали синоним на корупция и мътни сделки с управляващите.

Делян Пеевски, "Хиполенд", "Осемте джуджета" и протестите - една гледна точка

Коментарите по акцията на четири агенции в Хиполенд, разкритията из тъмните потайности на "Осемте джуджета" и протестите не стихват. Пр...

„Не познавам бизнесмена Александър Сталийски и Пеевски. Имах предложение за придобиване на моя бизнес от сътрудничка на Сталийски и впоследствие един от свързаните със Сталийски си позволи да предупреди, че ако протестирам, бизнесът ми ще фалира за пет минути“, казва Колев в интервюто.

В петък служители на Националната агенция по приходите (НАП), Икономическа полиция и Главна дирекция "Надзор на пазара" едновременно се появиха на проверка в централата на “Хиполенд”, а проверки бяха извършени и в магазините на веригата.

В крайна сметка по време на инспекцията се оказало, че данъчните са открили несъответствие от 9 лева и 60 стотинки между наличните пари в касата и това, което пише в касовата книга, за което са съставили и протокол за нарушение, с което проверката била прекратена.

Само ден по-рано собственикът на "Хиполенд" Мариан Колев съобщи, че синът му е пострадал от лютивия спрей, използван от полицията на 2 септември пред Народното събрание. Колев участва и подкрепя антиправителствените демонстрации още от самото им начало.

„Хиляди български протестиращи купиха играчки от магазини, собственост на местния бизнесмен Мариян Колев, след съобщения, че той е станал обект на разследвания от икономическа полиция, данъчните власти и органите за пазарен надзор под прякото наблюдение на прокуратурата, ден след като е написал критична публикация във Фейсбук, свързана с полицейското насилие на протестите“, пише „Интелинюз“. Медията уточнява, че Колев е „благодарил“ на полицията за напръскването на 17-годишния му син, който по никакъв начин не ги е провокирал.

Деница Сачева: Няма връзка между протестите и проверката в "Хиполенд"

Не искаме проверки на контролни органи да се разглеждат като репресия срещу българския бизнес, заяви министърът на труда и социалната п...

„Той използва същата ирония срещу министъра на вътрешните работи за нареждането му полицията да обгазява невинни хора“, продължава текстът.

Нахлуването в офисите на Колев от държавните власти предизвика възмущение сред протестиращите, се изяснява още в публикацията, според която решението им да купят играчки от „Хиполенд“,е продиктувано от желанието „да застанат до бизнесмена и да покажат, че не толерират натиска върху него, очевидно поради критичната му позиция“.

Пред РСЕ Колев казва, че вътрешният министър Христо Терзийски му се е обадил и е казал, че не е запознат с проверките в офисите му.

В интервюто за медията Колев заявява, че “координацията на проверките не идва директно от правителството, а предимно от други хора, които са по-встрани – тези, за които всички смятаме, че дърпат конците". Помолен за уточнение, той назова депутата от ДПС Делян Пеевски. Колев добавя, че за да направи проблем за бизнеса му, народният представител от движението е придобил 50% от бизнеса на най-големия конкурент на веригата, а Колев е свързал двата случая.

Свободна Европа е потърсила за коментар на тези твърдения Делян Пеевски, но той не бил открит и на двата си телефона.

Вътрешният министър не знаел за акцията в "Хиполенд"

Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски ме потърси вчера следобед по телефона, разказа пред BTV Мариан Колев – собствени...

„Интелинюз“ пък прави паралел с акцията в офисите на президента Румен Радев в началото на юли. „Това се възприема като опит на главния прокурор Иван Гешев да окаже натиск върху Радев, който е силен критик на правителството на Борисов“, заключава медията.

Вижте още:

Спряна е проверката в "Хиполенд"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Директорът на ФБР: TikTok е проблем за националната сигурност на САЩ

Републиканците за малко да сложат прът за новата военна помощ на САЩ за Украйна

Две жени са открити мъртви, а дете е отвлечено във Вашингтон: Полицията издирва бивш полицай

CNN: Оръжията от САЩ са близо до Украйна, ще пристигнат светкавично

Йоко Оно с медал за изключителен принос към американската култура

Австралийският премиер нарече Илон Мъск „арогантен милиардер“

"Купуването на мълчание е изборна измама": Прокуратурата с удар срещу Тръмп

ООН: Азия с най-много щети от климатичните промени

Антъни Блинкен: САЩ не прилагат двойни стандарти за правата на човека в Израел

Байдън: Военната помощ ще пристигне бързо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com