Новините: Най-важното за деня, 9 май

7382
Новините: Най-важното за деня, 9 май
Снимка: Facebook

Редакционният екип на Actualno.com ви предоставя най-важните новини за изминалия ден, 9-ти май.

НЕПАЛЕЦ, КОЙТО ЩЕ ИЗДИРВА БОЯН ПЕТРОВ: 50% Е ВЕРОЯТНОСТТА ДА Е ОЩЕ ЖИВ

50% е вероятността Боян Петров да е все още жив. Това заяви Мингма Шерпа, който ще се включи в издирването на българския алпинист. Шерпа е първият непалец успешно изкачил 14 осемхилядници без повторение, което е рекорд в световната история. Заедно с брат си Чанг Дауа Шерпа държат рекорда и за първите братя, изкачили 14-те осемхилядници. Според Мангма Шерпа след трети лагер има заледен участък и е възможно Боян Петров да е там.

АКЦИЯ НА "МОСАД" КАТО НА ФИЛМ - ПРИЧИНАТА ТРЪМП ДА ВЗЕМЕ РЕШЕНИЕТО СИ ЗА ИРАН? (ВИДЕО)

Безспорно новината на вчерашния ден що се отнася до международните отношения беше окончателното решение на американския президент Доналд Тръмп да изтегли САЩ от Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) с Иран. Или с други думи – от международното ядрено споразумение с Иран, сключено от САЩ, Китай, Русия, Франция, Германия и Великобритания – всички постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН.

БЪЛГАРИЯ НЕ Е СИГУРНА КАКВО Е ИМАЛА ПРЕДВИД ЕК С ОБЯВЕНИТЕ СЪКРАЩЕНИЯ НА ЕВРОФОНДОВЕ

Няма грешка в числата, които вицепремиерът Томислав Дончев изнесе малко след като европейският комисар по бюджетните въпроси Гюнтер Йотингер представи пред Европейския парламент предложението на Европейската комисия за бюджета на ЕС за периода 2021 – 2027 година (бел. ред. - т.нар. многогодишна финансова рамка). Това споделиха от политическия кабинет на Дончев пред Actualno.com.

ПУТИН: РУСИЯ НЯМА ДА ПОЗВОЛИ ДА БЪДЕ ПРЕНАПИСАНА ИСТОРИЯТА (ВИДЕО)

Русия няма да позволи да бъде пренаписана историята и да се забрави кой спаси света от робство и изтребление. Това заяви руският президент по време на военния парад за 9 май (Деня на победата) в Москва.

БАНКИТЕ В БЪЛГАРИЯ МАСОВО УВЕЛИЧАВАТ ТАКСИТЕ

На фона на падащите лихви през миналата година банките масово са вдигнали таксите. Това стана ясно, след като БНБ публикува списък на средния размер на таксите по разплащателните сметки. Поевтиняване има само при две-три платежни операции. Така например през 2017 г. банките са намалили таксата за откриване на разплащателна сметка, но пък са вдигнали тази за обслужването й.

ФАНДЪКОВА С ПРИМЕРИ ЗА ЛОША РАБОТА ОТ СТРАНА НА ИВАНЧЕВА

Не мога да коментирам наличие или отсъствие на данни за престъпления. Имали сме работни отношения както с всички останали кметове на райони. Това, което за мен беше важно, е работата да върви, да не се блокира и спира. За съжаление сериозният проблем беше и е забавянето на преписки – не само за строителство. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова в коментар за ареста на кмета на "Младост" Десислава Иванчева.

СВЕТОСЛАВ ИВАНОВ: ЖИВЕЕМ ВЪВ ВИРТУАЛНИ БАЛОНИ, НЯМА КОЙ ДА ИЗЛЕЗЕ НА УЛИЦАТА

"Демократизирането на информацията разклати демократичните устои на много места по света. Който има повече пари и е по-силен в мрежата, има по-голяма обществена власт. Така объркахме границите между реалната и виртуалната представа за живота и политиката. Обединяваме се, но само виртуално", заяви Светослав Иванов в интервю за Actualno.com.

БИЗНЕСЪТ ПРЕДЛАГА ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ ДА Е БЕЗПЛАТНО, НО ЗАВЪРШИЛИТЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА РАБОТЯТ В БЪЛГАРИЯ

„В Конституцията е записано, че при определени условия образованието във висшите държавни училища е безплатно. Предлагаме такива условия – то да е безплатно за тези, които се реализират след това в България или работят за български институции в чужбина”, заяви Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България. По думите му обвързването трябва да е в порядъка на 5 години.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com