Новините: Най-важното за деня, 9 март

5247
Новините: Най-важното за деня, 9 март
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден.

ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ: ИМА РИСК ЗА ИКОНОМИКАТА ЗАРАДИ КОРОНАВИРУСА

Има риск за икономиката заради разпространението на коронавируса. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев. По думите му, у нас вече е регистриран спад, а световната икономика е заплашена от рецесия.

БОЙКО БОРИСОВ ПРЕДЛАГА ДА НЕ СЕ УДЪЛЖАВА ГРИПНАТА ВАКАНЦИЯ (ВИДЕО)

Премиерът Бойко Борисов предлага грипната ваканция да не се удължава след сряда, защото няма смисъл от дълги прекъсвания на учебния процес. Борисов каза това след видеоконферентната връзка с премиери на други страни по темата за коронавируса. Той поясни, че ефектът от грипните ваканции е много малък или нулев, а едновременно с това те удрят по икономиката и особено по средния и малък бизнес, тъй като родителите не могат да ходят на работа. От друга страна се правят и сборни групи включително и по фирми и по учреждения, така че ефектът от ваканцията се оказва нулев.

ЧИНОВНИК С ОБЯСНЕНИЯ КАК БОЖКОВ Е НАПУСНАЛ БЪЛГАРИЯ

Служебните паспорти не са послужили за напускане на държавата на лицата Васил Божков и Георги Попов. Това заяви пред медии зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев след разпит в спецпрокуратурата. Той уточни, че лицата са имали такива издадени служебни паспорти въз основа на членството им в Управителния съвет на една национална спортна организация, която осъществявала дейност извън територията на държавата, свързана с промотиране на българския спорт.

КАБИНЕТ И СИНДИКАТИ СЕ СПОРАЗУМЯХА ЗА ЗАПЛАТИТЕ НА МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ

Синдикатите и правителството се разбраха за увеличение на заплатите на медицинските специалисти, работещи в училищното и детското здравеопазване, както и за увеличение на заплащането за нощния труд.

ПОИСКАХА ОСТАВКАТА НА БОИЛ БАНОВ ЗАРАДИ ЗАТВАРЯНЕТО НА КИНОСАЛОНИТЕ

Асоциацията на българските киносалони поиска оставката на културния министър Боил Банов. В писмо, насочено до премиера Бойко Борисов инициативата на Боил Банов за ограничаване на мероприятията в киносалоните, е определена като "неадекватно и напълно необмислено". След предложението на министъра на културатра и със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев вчера бяха отменени всички културни събития "във връзка с регистрираните случаи на COVID-19 на територията на България".

КОРОНАВИРУС: В МНОГО КРАЕН ВАРИАНТ, ВЕРОЯТНО ЩЕ МОБИЛИЗИРАМЕ ПЕНСИОНИРАНИ ЛЕКАРИ И МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ

Какви са взетите мерки и подготовката за борба с евентуална епидемия от коронавирус – здравният министър Кирил Ананиев даде съответните обяснения. Ананиев уточни, че е впечатлен от организацията в болниците в Плевен и Габрово. Той уточни, че в Габрово можело да се удвоят леглата за болни т.е. да бъдат приети още 7 болни в инфекциозно отделение, като при нужда щяло да има 27 легла в друга сграда.

НЯМА НОВ ПОТВЪРДЕН СЛУЧАЙ НА КОРОНАВИРУС В БЪЛГАРИЯ

Няма нови установени случаи на коронавирус в България, каза на редовния брифинг началникът на Националния щаб за коронавируса генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски.

УСПЯ ЛИ РУСКАТА ВОЕННА АВИАЦИЯ ДА ПРИНУДИ ЕРДОГАН ДА СЕ ПОСМИРИ В СИРИЯ?

Дали турският президент Реджеп Ердоган не се съгласи на примирие в Сирия заради важен епизод и във въздушното противопоставяне в провинция Идлиб? Такава теория си проби път в информационния поток.

ЕРАТА НА АСИМЕТРИЧНИ ЗАПЛАХИ ОФОРМЯ ПЕРФЕКТНА БУРЯ ЗА ГЪРЦИЯ

Кириакос Мицотакис никога не е очаквал да стане част от гръцко издание на „перфектната буря“. И все пак съдбата и събитията поставиха гръцкия премиер в ситуация да управлява страната в много решаващ момент. Той показа решителност в справянето с въпроса за миграцията и бежанците, което укрепи политическия му имидж.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Признание от СЕМ: Не можем да контролираме рекламата на хазарт ефективно

Стоп на войната по пътищата: ЕС казва как може да се случи

Събарят незаконните сгради на Гайтански край яз. "Искър"

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com