Обединение на свободните адвокати защити колегата си Илиан Василев

2873
Обединение на свободните адвокати защити колегата си Илиан Василев
Снимка: iStock/Guliver

Обединение на свободните адвокати“ изпрати отговор до Прокурорската колегия на ВСС по повод приетата от тях декларация, във връзка с „атаките на адвокат Илиан Василев“ (цитат), в негово телевизионно интервю. В отговора се припомня отново, че адвокатурата и прокуратурата са по закон две равнопоставени страни в наказателния процес. Изразява се и категорично становище, че това, което би могло да накърни устоите на държавата и независимостта на съдебната власт, не е свободата на словото и конституционно гарантираното право защитникът на един обвиняем да изрази свое критично мнение, а необоснованото предимство, с което се допуска едностранно да разполага прокуратурата, при медийни изявления в хода на дела с висок медиен интерес. Ето какво се казва още в декларацията:

"Напомняме Ви, че адвокатът е равнопоставен на прокурора представител на страна в наказателното производство и се ползва от същите права като него. В този смисъл опитите за намеса на общественото мнение по дела с висок медиен интерес, са в състояние да накърнят устоите на държавата и независимостта на съдебната власт само когато се предприемат едностранно от прокуратурата. Явление, което за съжаление напоследък наблюдаваме по-често отколкото се счита за приемливо в една правова държава, членка на ЕС.

В съда да се влиза само с шлем, маска и ръкавици искат адвокати

Носенето на ръкавици, маски и шлемове и други предпазни средства да е задължително условие за достъп до съдебните сгради. За това наст...

Действително, в съвременните правни системи, в хода на висящия съдебен процес, се изследват единствено фактите и обстоятелствата от значение за делото, а не репутацията на привлеченото към наказателна отговорност лице, но правото да коментират тези факти и да им придават различни оценки принадлежи на всяка от страните в процеса. То е точно толкова право на прокуратурата, колкото и на защитата на обвиняемия. Призивите, съдържащи се в разпространената от Вас декларация, това право да остане запазено само за прокуратурата, като адвокатът на обвиняемия бъде лишен, под страх от дисциплинарна отговорност от него, категорично излизат извън рамките на всяка дефиниция за правова държава.

Това, което накърнява устоите на държавата и независимостта на съдебната власт е не свободата на словото и гарантираната от правовата държава възможност защитникът на един обвиняем да отправи в медиите критики срещу констатираните от него недостатъци на специализираното правораздаване в България, а обстоятелството, че изобщо си позволявате да отправяте публични твърдения, че въпросното поведение на адвоката се явява дисциплинарно нарушение. Напомняме Ви, че съгласно чл.134 от Конституцията на Република България адвокатурата е свободна и независима, адвокатът е длъжен да бъде независим при изпълнение на професионалните си задължения (чл.40, ал.5 от Закона за адвокатурата), а самото съществуване на свободната и независима адвокатска професия е същностна гаранция за опазване на законността и на правата на човека, евентуално противопоставени на силата на държавната власт и/или на интересите на отделни части от обществото (чл.1, ал.2, т.4 от Етичния кодекс на адвоката). Разпространената от вас декларация бе приета от някои колеги като опит за оказване на влияние върху независимостта на адвокатурата, което от своя страна застрашава авторитета на ВСС. В тази връзка, считаме за уместно тя да бъде оттеглена".

Вижте още:

Прокурорите от ВСС: Илиан Василев нарушава Етичния кодекс на адвокатите

Адвокати с неудобни въпроси за електронно правосъдие и доходи, министерството ги препраща

Ден преди да изтече срокът за подаване на годишните данъчни декларации и заплащане на данъка по Закона за данъците върху доходите на фи...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Над 340 кандидати за българско гражданство от Русия са подали фалшиви документи

Без конкуренция: Само “Сиела Норма“ иска да осигурява машинния вот

Евгения Чаушева от Actualno.com е сред носителите на наградите "Рицар на книгата"

Ето кога изплащат великденските добавки и кога пенсиите за май

Амнести Интернешънъл: Медиите се сблъскват със заплахи, тормоз и кампании за очерняне

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com