Община Велинград е пред фалит

6826
Община Велинград е пред фалит
Снимка: БГНЕС

Община Велинград е със запорирани сметки и е изправена пред фалит. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов след правителственото заседание.

В момента общината не може да се разплаща с училища и детски градини. Задълженията й са повече от 20 млн. лева.

22-годишен е задържан за опит за убийство във Велинград

Под ръководството на Окръжна прокуратура - Пазарджик се провежда разследване за опит за убийство на Христо Първановски, извършен на 1...

"В община Велинград от вчера са със запорирани сметки и не могат да финансират нито детските градини, нито училищата – нищо", съобщи финансовият министър Владислав Горанов след заседанието на Министерски съвет, предаде БНР.

"Колко от вас знаеха, че в последните 4 години общината е докарана до фалит? Може някой от вас да е знаел, но обществото не чу и местния общински съвет не е разглеждал този проблем и този проблем веднага след изборите идва с огромен интензитет и общината е блокирана", уточни той.

Със Закона за публичните финанси държавата създава инструмент за разплащане на кметове с лоша финансова дисциплина, каза още Горанов.

"Винаги ще има притеснения за субективизъм. Със сигурност в момента няма абсолютно никакъв ред. Според мен, а такова е и мнението на част от кметовете, с които съм говорил, че така ще се вкара един ред, който досега въобще липсва в нашето финансово законодателство свързано с взаимоотношенията между правителството и местните власти", разясни още финансовият министър.

Задръстване на "Тракия" при отбивката за Велинград‏

Образувалото се задръстване на автомагистрала „Тракия” в района на отбивката за Велинград е в резултат на ремонтните дейнос...

"Винаги може да се предложи и някакъв нов или по-добър финансов механизъм, но засега липсва какъвто и да е механизъм и тази законодателна инициатива на правителството е стъпка в правилната посока", заяви той.

"Засега интерес да бъдат финансово подпомагани от правителството проявяват всички общини, но тези, които по наши предварителни оценки ще попаднат, ще са тези по заложените критерии в закона и това са около 20-тина общини", обясни още Горанов.

"Има много задлъжнели общини, някои с много високи просрочия. Велинград, Видин, Сливен и други", даде пример Горанов, цитиран от Канал 3.

"Общите задължения на общините са доста големи. Просрочените са около 150 – 160 млн. лв., но това са просрочените, а общите задължения на общините са в доста по-голям размер. Предвиждаме отпускането на заеми, които може да се разпростират до размера, докъдето правителството има ликвиден буфер, т.е. до размера на фискалния резерв. Разбира се едва ли ще се стигне до такива екстремни обеми, но със сигурност има общините, които в момента обективно не могат да изпълняват функциите си и идеята на този механизъм е не само да реши този проблем, а да ангажира местните власти когато има проблем", обясни още той.

Какво установи проверката на ДАЗД в Центъра за деца във Велинград

Проверката на Държавната агенция за закрила на детето е установила, че предния ден преди посещението на нейни представители Центъра за ...

"Наблюденията от последните години са, че липсва адекватен механизъм, при който кметът да бъде задължен да информира местната общност и общинския съвет, че такъв проблем съществува и обикновено такива проблеми излизат на бял свят след местни избори, когато всичко вече е стигнало до такава степен,че на практика общината вече е пред фалит, заяви той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com