Официално беше открита "ЧитАлнЯта" в центъра на София

11919
Официално беше открита "ЧитАлнЯта" в центъра на София
Снимка: БГНЕС

Съвременна българска и световна литература, електронни книги и информация за най-значимите забележителности в София. Всичко това ще предоставя "читАлнЯта", предаде БГНЕС.

След продължителен ремонт и тримесечна дарителска кампания, "читАлнЯта" вече е уютна двуетажна библиотека с над 1500 заглавия, замислена като атрактивна обществена среда за четене и обмяна на книги.

"Основната идея е мястото да показва четенето по неформален и приятен начин, защото се намира едновременно сред природата и в града. Освен това "читАлнЯта" е логична част от маршрута на всеки част от турист", разказва пред медията Павлина Радославова.

Малко преди тържествената церемония не липсваха и желаещи да дарят книги, за да се наредят сред първите читатели.

На откриването присъства и кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя заяви, че общината вече има и нова идея за създаване на още една културна точка.

„Предстоят още много хубави изненади в сферата на културата, на четенето, защото в основата на културата е езикът и четенето и това е мое убеждение, което се радвам, че много хора споделят. Трябва да уважим всички, които направиха този проект реалност. Идеята за градска читалня съчетана с информационен център в сърцето на града мисля, че се получи наистина добре, така че да представяме града си такъв, какъвто е – като културен център и на туристите той да се представя със своята култура и с кирилицата, която е в основата на проекта”, сподели Фандъкова, цитирана от "Фокус".

"ЧитАлнЯта" ще работи всеки ден от 10:00 до 20:00 часа, а за да получите читателски картон, трябва да дарите поне една книга. В замяна ще намерите заглавия, които трудно бихте открили в типичните библиотеки из града.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com