X
 
 

Окончателно: Социалните помощи са обвързани с ходене на детска градина и училище

962 0
photo of Окончателно: Социалните помощи са обвързани с ходене на детска градина и училище
Снимка: Thinkstock
Получаването на месечни социални помощи ще се обвърже с редовното посещение на детска градина или училище. Това предвиждат промени в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, които бяха одобрени от правителството на днешното му редовно заседание.

За разлика от пенсиите, които се увеличават с отчетената за предната година инфлация, социалните помощи ще се вдигат предварително. За база ще се ползва прогнозата за инфлацията, която е дадена в средносрочната бюджетна прогноза. Така през 2020 г. увеличението на социалните помощи трябва да е 2,5%.

Окончателно: Без или с малко социални помощи, ако не ходиш на училище или на работа

Народното събрание прие на второ четене и предложенията на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ за промени в Закона за социално подп...

10% увеличение на коефициента за придобиване на право на социална помощ при семействата с деца предвиждат още промените. Така за отпускане на помощ на сирак вече коефициентът за определяне на дохода ще е 100, а не 91% от гарантирания минимален доход от 75 лв. Това означава, че ако досега за отпускане на помощта е трябвало в семействата на сирака доходът на човек да е не повече от 68,25 лв., то по новите правила ще бъдат подпомагани и хора с доход от 75 лв.

Ще бъде намалявана обаче сумата за родители, чиито деца отсъстват от училище или детска градина. Тогава коефициентът пада на 20% от 75 лв., което както ще затрудни достъпа, така и ще намали размера на помощта. За разлика от детските помощи, които се спират при отсъствия от училище, социалните не могат да бъдат спрени.

С приетите промени институциите ще получават информация и ще правят необходимата проверка на фактите и обстоятелствата за отпускане на помощта по служебен ред. Това ще облекчи административната тежест за гражданите, които кандидатстват за социално подпомагане.

Във връзка с преустановяването на дейността на Министерството на здравеопазването по издаването на разрешения за лечение в чужбина, закриването на "Фонд за лечение на деца" и преминаването на съответните дейности към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), считано от 1 април 2019 г. се актуализира механизмът за подпомагане на правоимащите лица за покриване на съответните дневни и квартирни разходи. С промяната се продължава установената дългогодишна практика тези хора да получават съответната финансова помощ от държавата, свързана с разрешаването на здравословен проблем - в случая вече от НЗОК и от Министерството на труда и социалната политика.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители