Омбудсманът сигнализира за проблеми с COVID зоните и безплатните лекарства

2098
Омбудсманът сигнализира за проблеми с COVID зоните и безплатните лекарства
Снимка: Пресцентър на Омбудсмана на България

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до здравния министър д-р Стойчо Кацаров и управителя на Националната здравноосигурителна каса проф. Петко Салчев, в която сигнализира за проблеми при разкриването и работата на COVID зоните, включително и при осигуряване на лекарствата за домашно лечение на пациенти с коронавирус, които се заплащат от Здравната каса.

„С разбиране към необходимостта от осигуряване на гарантиран достъп на гражданите със симптоматика на COVID-19, която не налага постъпване в болница, до прегледи, лабораторни и образни изследвания и домашно лечение, заплащани от НЗОК, както и от избягване контакта им с останалите пациенти, бих искала да изразя безпокойството си от информацията, че разкритите към момента COVID зони, чрез които се очаква това да бъде постигнато, не осигуряват равномерно и достатъчно покритие на цялата страна, както и за проблеми в тяхната дейност“, пише омбудсманът.

Омбудсманът на Пловдив: Детски градини не приемат българчета от Англия без ваксина

Общински детски градини в Пловдив отказват да приемат деца на българи, завърнали се от Лондон, ако не са ваксинирани. В същото време то...

Така на практика в много райони на страната, в това число отдалечени и труднодостъпни населени места, пациентите реално нямат достъп до COVID зона, а за да стигнат до най-близката такава се налага да ползват транспорт, в нарушение на противоепидемичните мерки.

Доц. Ковачева изразява тревога и от изявленията на общопрактикуващи лекари и представители на тяхното сдружение, според които COVID зоните на практика не работят, пациентите реално се насочват към личните лекари, които пък не разполагат с правомощията да предписват необходимите за лечениелекарства, с което се нарушава правото на достъп на гражданите до лечение, заплащано от НЗОК.

Омбудсманът допълва, че при заплащане от НЗОК на домашното лечение на пациенти с COVID-19, се наблюдават проблеми и при предписването, и при получаването на лекарствени продукти. Проблемите са в техния списък, реда за предписване, продължителността на лечението и нивото им на реимбурсиране от НЗОК, включително и поради липсата и недостига на някои от лекарствата в аптеките.

„Бих искала също да отбележа и проблема, произтичащ от необходимостта електронната рецепта, съдържаща до три лекарствени продукта, да бъде изпълнена от една аптека, което често е невъзможно и създава сериозни затруднения за гражданите и рискове за работещите в аптеките“, посочва още общественият защитник. Затова в препоръката си Диана Ковачева настоява за преразглеждане на списъка на лекарствените продукти за домашно лечение на COVID-19 и на нивото им на заплащане от НЗОК. Омбудсманът е категорична, че за да имат реален достъп гражданите до лечение с необходимия обем, продължителност и качество е нужен гъвкав механизъм за предписване и получаване на лекарства за COVID.

Омбудсманът до НСИ: Граждани питат защо е-преброяването не е докрай електронно

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писма до председателите -  на Националния статистически институт Сергей Цветарски и н...

„Във връзка с изложеното, със загриженост за правата на гражданите в здравеопазването в условията на пандемия от COVID-19 и на основание предоставените ми от Закона за омбудсмана правомощия, се обръщам към Вас за информация за предприетите по посочените въпроси действия, както и с препоръка за обсъждане и предприемане на мерки за своевременно решаване на проблемите и гарантиране на реален достъп на пациентите до съвременна диагностика и лечение на COVID-19 в условията на извънболничната медицинска помощ“, настоява общественият защитник.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com