Омбудсманът: Сложете в списък лекарствата, които дават положителен тест за дрога

1292
Омбудсманът: Сложете в списък лекарствата, които дават положителен тест за дрога
Снимка: ПЦ на Омбудсмана

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на здравеопазването проф. д-р Христо Хинков и министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, в която настоява да бъде изработен списък на лекарствата, които могат да доведат до фалшиво положителен тест за наркотици.

Липсва официален списък

„Към момента няма официален списък с лекарства, които оказват влияние при проба, поради което смятам, че би било добре да се създаде работна група по въпроса или Експертният съвет към Националния съвет по наркотични вещества би могъл да даде експертно становище какво е въздействието на различните лекарства при тест и да се състави списък, който да е отворен и да може да се допълва“, пише проф. Ковачева.

Още: Българите между 18 и 34-години се опияняват най-вече с алкохол и цигари

„Считам, че познаването на лекарствата, които могат да доведат до фалшиво положителен тест за наркотици, значително би намалило негативните последици от евентуалния фалшив резултат, тъй като би дало възможност за предприемане на нужните мерки преди шофиране и съответно – тестване“,  категорична е омбудсманът. 

Проф. Ковачева посочва, че приемането на различни лекарства от няколко фармакологични групи могат да повлияят на резултата при направен тест за наркотици, тъй като и малки концентрации от тях могат да наподобят някои от забранените наркотични вещества и това е публично известен факт. 

Лекарства без рецепта

Тя допълва, че в това число са и често използвани без рецепта лекарства. Като пример може да се посочат нестероидни противовъзпалителни средства, аналгетици, деконгестанти, лекарства за суха кашлица, антибиотици, антихистамини, антихипертензивни средства, перорални антидиабетни средства, антидепресанти и антипсихотици, психостимуланти и др.

Още: Ето колко процента от тестовете за дрога на пътя са дали фалшив резултат

„В тази връзка намирам, че са непропорционални значителните негативни последици за гражданите от един фалшиво положителен тест, на фона на безобидни, според тях, лекарства, за които не са наясно с възможността да наподобят наркотично вещество при тест. Още повече, че на практика с оглед последиците се поставя знак на равенство между лице, приело например лекарство за кашлица, и лице, съзнателно приело наркотично вещество и седнало зад волана“, пише омбудсманът.

Превенция

„Безспорно е, че една от основните причини да продължава войната по пътищата е употребата на психоактивни вещества – алкохол и наркотици. Наред с предприетите мерки, които се надявам да дадат резултат, считам, че гражданите трябва да са официално запознати с възможността приемано от тях лекарство да позитивиратест за наркотици“, категорична е проф. Ковачева.

Тя подчертава, че препоръката й в никакъв случай не цели оневиняване и сваляне на отговорност от извършителите, а навременно превантиране на възможни престъпления вследствие несъзнателната употреба на лекарства, позитивиращи контролните тестове и да ограничи случаите на съзнателно приемане на психоактивни вещества, към което следва да са насочени усилията на компетентните органи. 

Още: Синдикатът на МВР: Тестовете за наркотици на полицаите са положителни, защото пият лекарства за стрес и натоварване

"Фармар" публикува данни за някои лекарства, след приема на които тестът за наркотици може да даде положителни резултати. Можете да ги видите ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Добри новини за храните на борсите
Добри новини за храните на борсите

И през тази седмица има спад в цените на основни хранителни стоки и на плодовете и зеленчуците на борсите в страната, показват данните в седмичния...