Омбудсманът в Страсбург: Липсата на план Б при дигитализацията застрашава основни права на хората

1410
Омбудсманът в Страсбург: Липсата на план Б при дигитализацията застрашава основни права на хората
Снимка: ПЦ на Омбудсмана

Омбудсманът Диана Ковачева взе участие в двудневна среща на европейските омбудсмани в Страсбург, посветена на ефекта на дигитализацията на администрацията върху правата на хората.

В изказванията си проф. Ковачева подчерта, че дигитализацията е важна, защото услугите ще станат по-бързи, по-евтини и по-удобни за хората. В същото време обаче тя предупреди, че държавата винаги трябва да има план Б, за да няма сривове, каквито се случиха в България тези дни и от които пряко пострадаха хиляди пенсионери. Става дума за хакерската атака срещу системи на държавното дружество „Български пощи“, като сривът блокира изплащането на пенсии и помощи, които в последствие бяха прехвърлени на хартиени списъци, а срокът за получаването им удължен. Друг пример, който Диана Ковачева даде бе с преминаването изцяло на електронни рецепти, срещу което тя остро възрази в становището си, изпратено преди дни до Здравното министерство. В позицията си омбудсманът бе категорична, че премахването на хартиените рецепти от 1 май и заместването им с електронни ще ощети предимно възрастни хора и хора с увреждания и реално ще затрудни достъпа им до медицинска грижа. 

Омбудсманът призова хората с изтеклите ТЕЛК решения за кураж

Цялостният проблем е, че трябва сериозна реформа в експертизите, но тук въпросът е спешен. Необходима е спешна промяна в закона, който ...

В изказването си омбудсманът посочи още, че COVID пандемията ускори дигитализацията, но когато системата далеч не е готова да представи дигитални услуги, които отразяват специфичните нужди, именно на хората с увреждания, те не могат да се възползват от това предимство. 

„Дигитализацията може да доведе до неравенства, изключване и нарушение на здравни, образователни и социални права. Типични пример са и децата със специални образователни потребности, които така и не успяха да се възползват от онлайн обучението и образователният дефицит при тях се задълбочи поради липса на специализиран и адаптиран софтуер и подготвени преподаватели“, каза още проф. Ковачева.

Междувременно омбудсманът Диана Ковачева проведе среща и с комисаря по правата на човека в Съвета на Европа Дуня Миятович и с Комитета по изтезанията в Съвета на Европа, като ги запозна с основните изводи от доклада на Националния превантивен механизъм към Омбудсмана за 2021 г., който е публикуван тук: https://www.ombudsman.bg/national-prevention/5576

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com