Организират поход в памет на Боян Петров

4877
Организират поход в памет на Боян Петров
Снимка: Facebook

Приятели на алпиниста Боян Петров организират тази неделя поход в негова памет. Сборната точка е в квартал Княжево, а след това ще се достигне до местността Копитото на Витоша.

Това е всекидневният маршрут на Боян Петров. Желаещите са поканени да дойдат в 9 часа сутринта на 20 май при бар "Шишарката" - в началото на туристическата пътека към Копитото, предаде БГНЕС.

Спасителите, търсили Боян Петров, искат да разплетат още необяснима мистерия

Официално търсенето на големия български алпинист Боян Петров, който изчезна при опита си да изкачи най-ниския осемхилядник Шиша Пангма...

"Ние сме група приятели, които имаха честта да се докоснат до величието и енергията на Боян Петров, докато работехме с него през последните две години. В неделя организираме поход в негова памет по маршрута, за който той постоянно ни разказваше - от Княжево до Копитото. Маршрут, който така и не успяхме да извървим заедно с него", пишат инициаторите.

Издирването на Боян Петров бе прекратено на 16 май. Алпинистът изчезна под връх Шиша Пангма в Хималаите на 3 май.

Алпинистът Боян Петров, към 2017 г. е българският височинен алпинист с най-много, общо 10, изкачени върхове над 8000 метра.

Боян Петров е и зоолог, еколог и спелеолог, работи в Националния природонаучен музей при БАН в София. Бил е координатор на Центъра за изследване и защита на прилепите към Национален природонаучен музей. Работи като оценител на проекти в областта на биологичното разнообразие, управление и проучване на защитени територии и консултант на държавни институции, неправителствени организации, популярни списания и онлайн издания. Взима активно участие в кампании в подкрепа на опазването на защитените територии и биологичното разнообразие в България.

Боян Петров - живот на ръба и сред върховете (ВИДЕО)

Прекратена е спасителната операция за Боян Петров. Това съобщиха от екипа на българския алпинист. Операцията по издирването на Петров ...

Боян Петров на два пъти излиза победител от битка с рака. Има инсулинозависим диабет тип 1. През 2008 г. при катерене в Алпите пада и чупи крак. На слизане от връх Гашербрум II през 2009 г. пък пропада в ледникова цепнатина, откъдето е изваден от група испански алпинисти. През 2013 г. претърпява катастрофа с мотор и получава ново счупване на крак. След слизане от К2 в базовия лагер получава диабетична хипогликемична криза и губи съзнание. Успява да се възстанови с помощта на полски алпинисти. Подобна криза преодолява и при успешното изкачване на Нанга Парбат през 2016 г., където предварително инструктираните от него алпинисти Феран Латоре и Елиас Милеру му помагат бързо да се върне към нормално състояние.

На 23 август 2016 г. по време на екологичен мониторинг по трасето на бъдещата Автомагистрала „Струма“ в Кресненския пролом е ударен от преминаващ лек автомобил. Получава счупвания на ребрата и крайниците, черепно-мозъчна травма с хематом и е хоспитализиран във Военномедицинска академия с опасност за живота.

Само няколко месеца по-късно той подновява тренировъчните си изкачвания. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 8 май 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 7 май 2024 г.

Бивша манекенка стана директор на Държавен фонд "Земеделие"

Времето утре - 8 май 2024 г.

По-малко тежките катастрофи по време на великденските празници

Българите доволни от работата си, не толкова от заплатата

София Прайд 2024 с нова локация, ето къде ще се проведе

Нов протест на бул. "Сливница" година след смъртта на Ани и Явор

"И 10% от БВП няма да ни стигнат, ако сме извън НАТО": Говори адм. Емил Ефтимов

"Луковитският тенекиджия продължава с набезите си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com