Още една оправдателна присъда за Николай Цонев

5186
Още една оправдателна присъда за Николай Цонев
Срещу бившия военен министър се водеха общо три дела в цивилен и едно във Военен съд

И Софийският апелативен съд (САС) призна бившия военен министър за невинен по делото за дружеството "Терем", съобщиха от съда.

Това е втората инстанция, която оправдава Николай Цонев по това дело. Всъщност по всички дела, които се водят до момента срещу него, присъдата е една и съща - "невинен".

Николай Цонев влиза в съда

Върховният касационен съд ще гледа делото срещу бившия военен министър Николай Цонев. Той е подсъдим за престъпление по служба - за ск...

Срещу Николай Цонев се водеха общо три дела в цивилен и едно във Военен съд. Последното стигна и до Върховен касационен съд (ВКС), след като две инстанции оправдаха Цонев, сега се чака решение. Цивилните дела също приключиха с оправдателни присъди на първите инстанции. Към края е и мегаделото за подкуп, което се води срещи него.

Делото за "Терем" на първата съдебна инстанция продължи само две съдебни заседание. Според обвинителния акт на 25 юни 2009 година, като министър на отбраната - едноличен собственик на капитала на дружеството "Терем", Цонев се е разпоредил с целеви средства не по предназначение. Според обвинението той е нарушил нормите като е увеличил капитала на "Терем" с над 38 милиона лева. По този начин той е позволил постъпилите в дружеството финансови средства да останат в "Терем", вместо да се изплатят като дивидент за държавата. Дивидентът, който според прокуратурата не е изплатен на държавата е 19 милиона лева.

Припомняме, че в началото на септември 2009 година директорът на "Терем" Жечко Петров бе задържан по разследване за 19 млн. лева дивидент на дружеството, който е изчезнал. Жечко Петров бе назначен за директор на "Терем" точно една година преди това. В края на август 2009 година в държавното дружество, което обединява 8 военноремонтни завода, е била извършена данъчна ревизия, която установила, че липсват 19 123 000 лева. От финансовото министерство тогава обвиниха бившето ръководство на МО. Данъчната проверка, установила липсата, е поискана от прокуратурата. Разследването трябваше да установи дали увеличението на капитала е било съгласувано с Министерския съвет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com