От мюфтийството отричат връзки с турското правителство

1325
От мюфтийството отричат връзки с турското правителство

Не 90, а 15 души от служителите в Главно мюфтийство в България са на заплата в Турция. Това гласи право на отговор, поискано от религиозната институция.

В интервю за Нова телевизия бившият шеф на разузнаването Димо Гяуров заяви, че в българското Главно мюфтийство близо 90 души са на заплата към турското правителство. В тази връзка от вероизповеданието поискали право на отговор, съобщава медията.

"Подобно твърдение не е вярно. Има 15 служители, които са на заплата от Турция и които са назначени като имами. Те са в пряк контрол на районните мюфтии. Това законът не го забранява, така че не е нещо ново." Така главният секретар на Главното мюфтийство Джелал Фаик отговори в ефира на Нова тв на обвиненията, че в религиозната институция има десетки служители, чието възнаграждение се изплаща от Турция.

Според Фаик мюфтийството няма никаква връзка с турското правителство, а с религиозната институция в югоизточната ни съседка. А тя е независима, подчерта той.

"Наши имами отиват, имами идват от там", обобщи той отношенията.

Според него не може да се говори за ислямизация в Турция. "Турция е била винаги ислямска държава, аз не мога да коментирам като български гражданин какво се случва там", добави Фаик.

И каза още, че международната ситуация наистина се влошава, но няма радикален ислям - а само "радикализирани хора".

Мюфтийството против забраната за носене на бурки

Отчитайки явлението на нарастваща ислямофобия през последните 15 години в глобален план и тенденцията за пренасянето на това явление ...

"Терминът "ислям" е мир и няма как той да бъде краен. Случващото се по света е притеснително. Ако нещо се случи в България, от това ще пострадат не само християните, но и мюсюлманите”, отбеляза главният секретар.

Той коментира и идеята на Патриотичния фронт проповедите на всички религии у нас да са само на български.

"Проповедта естествено може да бъде на български език, така е в регионите с повече помаци. Обаче съгласете се, че в тези региони, в които има повече турци, е нормално проповедта да бъде на турски. Това е най-свидното човешко право - да се молиш на всевишния на майчин език."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com