Отбелязваме Деня на Съединението

18324
Отбелязваме Деня на Съединението
Снимка: БГНЕС

 

Днес отбелязваме 129-тата годишнина от Съединението на България. Това става след акта на фактическото обединение на Княжество България и Източна Румелия през есента на 1885. То е координирано от Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК).

Съединението се извършва след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат на 6 септември (18 септември по нов стил) 1885, подкрепен от българския княз Александър I и ръководен от майор Данаил Николаев.

Ямбол ще отбележи Деня на Съединението в петък и събота

Община Ямбол организира тържествено честване Деня на Съединението – 6 септември. Събитията, посветени на празника, започват още н...

На 6 септември рано сутринта, войските разположени в околностите на Пловдив, начело с майор Д. Николаев и четата на Чардафон Велики влизат в Пловдив, обкръжават конака и арестуват Г. Кръстевич. Румелийското правителство е свалено. Провъзгласява се Съединението на Южна и Северна България.

В Пловдив е образувано временно правителство начело с Г. Странски, което приема управлението на властта до пристигането на княз Александър I. Провъзгласяването на Съединението се посреща с ентусиазъм от българския народ. Навсякъде се устройват народни събрания и манифестации в негова подкрепа.

Премиерът проф. Георги Близнашки и министрите ще присъстват на официалните чествания за Деня на Съединението в Пловдив, разказва standartnews.com.

Стартът ще бъде даден с 39-ия Международен мемориален маратон "Съединение" от площада на град Съединение до едноименния площад в Пловдив. Тържествен молебен в катедралния храм "Света Богородица ще бъде отслужен от Пловдивския митрополит Николай. Час по-късно е предвидено поднасяне на венци и цветя пред паметника на Захари Стоянов в Дондуковата градина и пред паметната плоча на майор Райчо Николов до Римския стадион.

Минути преди церемонията на пл. "Съединение", където ще пристигнат официалните гости, в Историческия музей ще бъде открита изложбата "Светът на Яворов", посветена на 100-годишнината от смъртта на поета. Точно в 20.30 часа започва тържествената заря-проверка.

България чества Съединението

С патриотични песни, цветя и венци на благодарност, софиянци и гости на столицата отбелязаха 128-та годишнина от акта на Съединението...

Дни преди празника започна подготовката и за неговото посрещане. Градът е измит, а паметникът на Съединението ухае на лайм, след като вчера от фирма "Чистота" го изкъпаха с 15 литра цитрусов шампоан. Почистен и облагороден е и целият площад около монумента, пейките са боядисани, а алеите обновени с още красиви цветя и храсти.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com