Отмениха наказанието на полицай за катастрофата с бащата на президента

1477
Отмениха наказанието на полицай за катастрофата с бащата на президента
Снимка: стоп кадър/YouTube

Административният съд в Хасково отмени наказанието на бившия началник на полицията в Харманли Неделчо Кирилов, което му бе наложено след пътния инцидент с бащата на президента Румен Радев - Георги Радев. Това съобщи "Нова телевизия", като се позовава на информация от съда.

Припомняме, че бившият началник бе наказан дисциплинарно за срок от една година с "порицания". Сред доводите на съда за наказанието бяха обвиненията, че той не е изискал от своите подчинени документи от катастрофата, нито е упражнил контрол при обработването на документите от инцидента, което довете до съмнения, че е съществувало опит случаят да бъде потулен.

Не е имало натиск върху служители на МВР заради инцидента с бащата на Румен Радев

Служители на МВР не са декларирали, че над тях е имало политически натиск при инцидента в Харманли с участието на бащата на президента....

Няколко месеца след инцидента Кирилов беше махнат от ръководния пост в полицията в Харманли. Полицаят пък, който не е санкционирал бащата на президента - Митко Станков, беше уволнен. Той също оспори наказанието си в съда. Други трима техни колеги също получиха наказания.

Днес съдът прие, че издадената заповед за наказанието на Кирилов е незаконосъобразна поради извършено съществено нарушение на административно-производствените правила. Магистратите установяват нарушение на разпоредба, според която при определяне на вида и размера на дисциплинарните наказания се вземат предвид тежестта на нарушението и настъпилите от него последици. Имат се предвид също така и обстоятелствата, при които е извършено, формата на вината и цялостното поведение на държавния служител по време на службата.

Съдебният състав намира, че цялостното поведение на служителя по време на служба не е било взето предвид при налагане на наказание над установения в закона минимален размер, пише в съдебното решение. Друг мотив е, че наказващият орган не е обсъдил и взел предвид становище на началник сектор към полицията в Хасково, в което е посочено, че предложеният в справката на комисията максимален размер на наказанието "порицание" на Кирилов за срок от една година е необосновано висок.

Решението на съда в Хасково подлежи на касационно обжалване пред Върховния административен съд (ВАС).

Румен Радев проговори за инцидента, причинен от баща му

Цели институции са впрегнати да раздухват инцидента в Харманли, за да прикрият реалните скандали. Това каза пред журналисти президентът...

Припомняме, че при произшествие на 17 август автомобил, управляван от Георги Радев, е ударил електрическа триколка на мъж на име Стефан Тодоров. Информация за катастрофата се появи дни по-късно, след като в интернет бе публикуван видеоклип от инцидента. Проверка на МВР установи, че полицай Станков е съставил протокол и акт на пострадалия, който в случая не е бил виновен, припомня "Дарик".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...