Отнеха правото на лична помощ на мъж на хемодиализа, той обяви гладна стачка

4482
Отнеха правото на лична помощ на мъж на хемодиализа, той обяви гладна стачка
Снимка: Getty Images/Guliver

Мъж на хемодиализа от Пазарджик обяви гладна стачка, предаде БГНЕС. Причината е скандално решение на ТЕЛК-овата комисия в града, с което му е отнето правото на лична помощ. Мъжът вече е сезирал НЕЛК, и настоява Министерството на здравеопазването да провери случая му.

60-годишният Стоян Русков е на хемодиализа вече 7 години, като преминава 3 прегледа в ТЕЛК. При първите два експертите в Пазарджик му дават 100% инвалидност с право на лична помощ, а при последния, - въпреки операциите, които е претърпял, тази допълнителна помощ му е отнета.

ТЕЛК остави без личен асистент дете с аутизъм

14-годишният Емо Кондев е с аутизъм, но вече е лишен от личен асистент след последното ТЕЛК решение по неговия случай. Според комисията...

„Имам една операция след усложнения от хемодиализата; имам 5 байпаса на сърцето и сменена клапа, както и няколко операции на ръцете“, казва Русков.

Русков е разочарован, че експертната комисия в Пазарджик му отнема социалните помощи за чужда помощ, и дори в решението си посочва, че мъжът може да работи. В същото време пациентът лежи по четири часа на ден на хемодиализа.

Обяснение за решението на ТЕЛК - Пазарджик няма, а мъжът е изправен до стената. Своето несъгласие Стоян Русков изпраща официално до НЕЛК. Отговорът от там обаче ще дойде след около 3 месеца, - време, в което държавата спира на мъжа всички средства, които му изплаща.

„Ако ТЕЛК не преосмисли решението си, пенсията ми ще остане 340 лв.“, съобщи Русков. С тези средства мъжът трябва да купи нужните му лекарства, и да си осигури храната, която трябва да консумира задължително, което е невъзможно. Според Стоян в подобна ситуация са близо 90% от пациентите на хемодиализа в пазарджишко.

1 638 хора с увреждания са подали заявления за индивидуална оценка

Общо 1 638 хора с увреждания са подали заявления за извършване на индивидуална оценка на техните потребности в периода 1-4 април. Заяв...

Според ощетените пациенти такива скандални решения няма в големите областни центрове, затова настояват за връщане на социалните им придобивки и признаването им на право на пожизнена пенсия.

Пациентите настояват и случаите им да бъдат проверени от Министерството на здравеопазването, и ако има нарушения, председателите и членовете на ТЕЛК в Пазарджик да бъдат уволнени.

В подписката в подкрепа на Стоян вече са се подписали 60 пациента на хемодиализа. Те определят отношението на ТЕЛК към тях като геноцид.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

4 салона за красота в София за перфектна визия

Времето утре - 18 април 2024 г.

BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com