Пак липса на съгласие: Тристранката не одобри още два законопроекта на БСП

1105
Пак липса на съгласие: Тристранката не одобри още два законопроекта на БСП
Снимка: БГНЕС

Националният съвет за тристранно сътрудничество не успя да постигне съгласие по отношение на законопроектите за обезщетенията за майчинство и преизчисляването на пенсиите, предложени от Корнелия Нинова и група народни представители от БСП, предаде БГНЕС.

Малко по-рано стана ясно, че НСТС не постигна съгласие и относно промените, свързани с повишаването на минималната работна заплата - отново по предложение на лидера на БСП.

Тристранката не хареса промяната на минималната работна заплата, предложена от Нинова

Националният съвет за тристранно сътрудничество не успя да постигне съгласие за промените в Кодекса на труда. От Българската стопанска...

Становището на Министерството на труда и социалната политика не подкрепя предложението за майчинските и пенсиите, защото ще се получи така, че тези, които са работили на минимална работна заплата, с това обезщетение ще получат повече от трудещите се. "От гледна точка на това, което в България имаме като обществено осигуряване по отношение на майчинството, страната ни е направила твърде много, отколкото други държави", според заместник-министъра на труда и социалната политика проф. Емил Мингов. Според него това не способства за запазване на работните места на майките и е отчетено в много западни законодателства. Принципът при определяне на обезщетението следва да се запази, каза той.

От Министерството на финансите също не подкрепят предложения законопроект, като мотивите съвпадат с тези на МТСП. От Националния статистически институт (НСИ) посочиха, че допълнителните средства ще бъдат в размер на 82 милиона лева.

Георги Гьоков - бивш социален министър и настоящ депутат от БСП - посочи, че няма политически въпроси, по които да не търсят решение. „Всички хора се стичат в София за по-голяма работна заплата, в същото време в София няма детски градини и ясли. Всички говорим за демография, ама само говорим. Някой може ли да ми каже една мярка, предприета в България през последните 10 години, която да е реална в подкрепа на демографията“, каза той. Социалният министър Лазар Лазаров отговори, че дискусията в НСТТ се изопачава с дискусията в Народното събрание.

По отношение на пенсиите, бившият социален министър посочи, че няма адекватни такива в България нито като плащане, нито като заместващ доход.

Тристранният съвет без съгласие за актуализацията на бюджета

Становищата на колегите от Националния съвет за тристранно сътрудничество бяха разнопосочни. Това заяви вицепремиерът и министър на фин...

Тристранният съвет не одобри и Законопроекта, свързан с промени в Кодекса за социално осигуряване, внесен от Мустафа Карадайъ и група народни представители от ДПС, който предвижда редовната наборна военна служба да се зачита за действителен стаж.

Министерството на труда и социалната политика не поддържа законопроекта, каза Лазаров. Според Министерството на финансите вносителят не е направил оценка на взаимодействието - т.е. колко ще струва.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com