Паралелният свят на Борисов

2091
Паралелният свят на Борисов
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов все по-рядко дава интервюта, а заставането му пред телевизионните камери е процес на едностранно предаване на информация. Например: влиза Борисов в залата, в която дава брифинги щабът за борба срещу коронавируса, сяда, казва си приказката и излиза. Така хем налага дневен ред, подавайки на медиите информацията, която той иска, хем няма опасност някой от журналистите в залата да попита нещо неприятно. В залата в Министерски съвет, където се провеждат брифингите, все пак има някаква опасност. Докато при обичайния информационен жанр на премиера - на живо във Фейсбук от джипката, рискове няма.

Всичко е прекрасно?

Миналия четвъртък Борисов направи няколко такива включвания, докато инспектираше ремонта на вълнообразния участък на магистрала “Тракия” край Чирпан. Ето един цитат от този ден: "На строителите кажи да са живи и здрави, има подсигурени пари, не само за тях, за всички дейности в държавата. Така че българите да бъдат спокойни. (...) Можем да бъдем оптимисти. Неслучайно днешните прогнози са вече завишени за България - близо 3% за тази година и до 5% за следващата (ръст на БВП, б.а.). Но аз съм убеден, че както говорихме - маса народ изкара Ковид-а. Първи ще излезем от пандемията. Ваксинираме усилено. Работниците работят. Получават възнаграждения, хранят семейства и ако се направи сметка, в последните години в пъти са се повишили доходите. Минимум с 10% на година."

Зрителите на това включване биха могли да останат с впечатлението, че икономиката ни е в цветущо състояние, че България се справя прекрасно с ваксинирането и че наистина първи ще излезем от пандемията. Но ако човек седне и провери фактите, ще открие нещо друго.

Ваксинираните в България са около 1%, което не би могло да се нарече усилено ваксиниране. Освен това страната е твърдо на последно място в ЕС по брой на имунизациите. Що се отнася до икономическите показатели, в прогнозата на ЕК ръстът на БВП в България бе завишен за 2021 година от 2,6% на 2,7%. За 2022 година се очаква ръст от 4,9%. За сравнение: в ЕС има само четири държави, при които се очаква по-нисък ръст на БВП за 2021 година. Така излиза, че да си последен в ЕС по ваксинации и да си сред последните пет държави по ръст на БВП е за Борисов голям успех.

По време на същата обиколка премиерът заяви още, че България ще получи от ЕС 29 млрд. евро за справяне с щетите и последствията от пандемията. „Това са 60 млрд. лева, които ще дойдат в страната ни в следващите години, от които 50 млрд. лева са грантове“, каза Борисов. “За първи път за България ЕС предвижда толкова значима сума за възстановяване от кризата, причинена от пандемията”, твърди и правителственият пресцентър.

Всъщност сумата от 29 млрд. евро е предвидената за България част от бюджета на ЕС, наречен Многогодишна финансова рамка за 2021-2027 г., плюс помощта за последствията от пандемията. 12,3 млрд. евро от тази сума са директно за овладяване на последствията от пандемията. Останалите 16,7 млрд. евро са разпределени по различни оперативни програми и няма как да бъдат директно насочвани за справяне с последствията от пандемията. Още повече, че в следващия оперативен период голяма част от парите са за т.нар. Зелена сделка, проектите по която се нуждаят от одобрение от ЕС.

Освен това за парите от ЕС вече важи условието за спазване на върховенството на закона. Все още не е ясно как ще работи този механизъм, но се предвижда при липса на върховенство на закона да се връщат средства.

Да обобщим: България няма да получи със сигурност 29 млрд. евро - това е потенциалната сума, която България може да получи от ЕС между 2021 и 2027 година, при спазване на много условия и при добри проекти.

Три хипотези

“През джипа светът се вижда по друг начин", каза преди две седмици Николай Нанков, който е чест спътник в премиерския джип. В този смисъл изникват няколко хипотези:

- Борисов лъже умишлено и създава паралелен свят, в който той е един успешен лидер, водещ мъдро държавата в условията на криза.

- Борисов наистина вярва това, което казва, защото джипката е нещо като портал и миналите през него виждат света по друг начин.

- Борисов има само бегла представа за темите, по които говори, поради което изопачаването на истината не е умишлено.

Вероятно и в трите хипотези има зрънце истина. Но което и да е вярно, едно е ясно: паралелният свят на Борисов не е истинският.

 

Автор: Георги. А. Ангелов, Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com