Парламентът подготвя мораториум върху строежа в определени зони по Черноморието

6212
Парламентът подготвя мораториум върху строежа в определени зони по Черноморието

Комисията по Околна среда и водите към Народното събрание прие проекторешение за налагане на мораториум върху всички строителни дейности с държавни имоти в урбанизираните и извънурбанизираните територии на устройствени зони "А" и "Б" по Черноморското крайбрежие. Това обяви пред журналисти в парламента председателят на комисията и народен представител от Коалиция за България Петър Курумбашев, предаде БГНЕС.

Курумбашев заяви, че мораториумът е за 12 месеца – срок, в който трябва да бъдат очертани именно зоните "А" и "Б". Освен това, се задължава и МОСВ да изготви предложение за създаването на Национален парк "Българско Черноморие".

Президентът да спаси Черноморието, зоват природозащитници

Нежеланието на Народното събрание да наложи мораториум върху застрояване на определени плажни ивици по Черноморието е пореден престъпно...

"Идеята е в този парк да бъдат включени емблематични черноморски зони като Иракли, Кара Дере, Маслен нос, плажовете между Шабла и Дуранкулак. Точният обхват на териториите трябва да бъде определен след дебат между жителите на черноморските общини, неправителствени организации и двете министерства – регионалното и на околната среда и водите", обясни Курумбашев.

Народният представител подчерта, че категоризацията "национален парк" е най-високата степен на забрана на строителството.

Срещу застрояването на Иракли имаше масови протести, като демонстрантите дори поискаха от президента Росен Плевнелиев да се намеси и да спре строежите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com