Парламентът заключи, че има съмнения за извършени нарушения в НДК

2479
Парламентът заключи, че има съмнения за извършени нарушения в НДК

Налице са съмнения за извършени нарушения. Това заключение се прави в доклада на времената комисия в НС, която проверяваше как са изразходвани средствата за ремонта на НДК във връзка с предстоящото догодина българско председателство на ЕС. Документът бе приет от депутатите в звеното с 10 гласа „за” на ГЕРБ и „Обединени патриоти” и 9 „против” от БСП, ДПС и "Воля", като се очаква да бъде гласуван и в пленарната зала утре.

След това той ще бъде изпратен и на компетентните органи, сред които прокуратурата, Агенцията за държавна финансова инспекция и ресорното министерство за председателството, уточни шефката на комисията Диана Йорданова от ГЕРБ.

В последния момент Боршош обяви, че няма да се яви пред комисията за НДК

Оттеглилият се засега временно изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош обяви в профила си във Facebook, че няма да присъства на за...

Народните представители изрично уточниха в доклада си обаче, че по съмненията за нарушения трябва да се произнесат съответните компетентни органи, тъй като НС е законодателен, а не разследващ орган. По случая вече тече дело, като прокуратурата повдигна обвинение на бившия изпълнителен директор Мирослав Боршош за безстопанственост и неправомерно разходване на средства.

В доклада се препоръчва още Сметната палата да направи одит за финансовото управление на НДК за периода 2015-2017 г. Целта е да се провери начинът на управление и усвояване на ресурсите, как се изпълняват бизнес-плановете и да се дадат препоръки за подобряване дейността на дружество, пише Монитор.

По време на изслушванията в комисията стана ясно, че близо 3,6 млн. лв. от преведените целево от МС 17 млн. лв. за ремонтни работи във връзка с председателството са изразходвани за други дейности.

В доклада на комисията се уточнява, че НДК под ръководството на Боршош е правил необосновани искания пред Междуведомствената работна група за разходи, които нямат нищо общо с подготовката за председателството, затова и парите не са били отпуснати. Такива например били преустройството на зала 2 и зала „Перото”, доставка на киноапаратура за кино „Люмиер”, текущи и аварийни ремонти.

ДПС: Валери Симеонов е „бушон“, защото е некомпетентен

Валери Симеонов е „бушон“ по отношение на скандалите в държавата - най-малкото защото е некомпетентен. Един вицепремиер ням...

В доклада се посочват още изводите на външния одитор „Semper Fortis" във връзка с избора на изпълнител на обществената поръчка за ремонт на НДК за председателството. Избраната фирма всъщност предложила цена с 2,5 млн. лв. над прогнозната стойност, посочена в търга, и на база на това тя е трябвало да бъде отстранена от процедурата, а не да я печели.

Дебатите по приемането на доклада на комисията не минаха без скандали и взаимни обвинения между БСП и ГЕРБ. Червеният депутат Румен Гечев скочи, че бившият изпълнителен директор Боршош е бил над Съвета на директорите и над принципалите си. По думите му това налагало извода, че премиерът Бойко Борисов е бил политическият му чадър и това следвало да се запише в доклада. В отговор Тома Биков от ГЕРБ опонира, че именно правителството на Бойко Борисов уволни Боршош, а служебният вицепремиер Деница Златева дори е заверила финансовия отчет на НДК за миналата година. „Превърнахте тази комисия в политически цирк. Ние показахме, че няма наши, няма ваши в тази държава”, подчерта Биков.

„Не получихме отговор на въпроса къде са парите. Докладът спуска завеса върху това, което се е случвало в НДК”, заяви пък Велислава Кръстева и с това обясни защо ДПС не подкрепя документа. Тя подчерта, че трябват и повече разяснения за посочените в доклада 1 млн. лв., които били раздадени на персонала като допълнителни възнаграждения. В момента оставало неясно колко човека са си поделили тази сума и за какви заслуги. Кръстева бе категорична, че е необходима и проверка на НАП в НДК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com