Паси: България може да провали Източна Европа със забавянето на номинацията за шеф на ООН

2575
Паси: България може да провали Източна Европа със забавянето на номинацията за шеф на ООН
Снимка: БГНЕС

България има много ключови световни въпроси, по които може да има свята конструктивна и ключова роля. Това важи и за миграцията, и за тероризма, и за климатичните промени. Но в нито един от тези глобални въпроси България не може да има водеща роля. Това каза в коментар за външната политика на страната през тази година Соломон Паси, президент на Атлантическия клуб и бивш министър на външните работи.

Пред БНР той посочи, че има един ключов въпрос, по който страната ни може и трябва да има водеща роля през 2016 година, и това е изборът на генерален секретар на ООН.

Бих се радвал, ако има широка система за подслушване на разговори

Това заяви пред Нова телевизия бившият външен министър Соломон Паси като коментар за променената обстановка в Европа. Според него НАТО...

"България не само че може, а и трябва, а и никой друг, освен нас, не може да я води тази кампания от наше име. От тази гледна точка първото, което трябва да кажем е, че във всяка една такава кампания основната гаранция за успех е скоростта – скоростта, с която се лансира кандидатурата и с която ще се разгърне кампанията. Забавянето е гаранция за провал. Това, че ще има избор за генерален секретар на ООН през 2016 година се знае от 20 години, така че нищо не ни е спирало да започнем кампанията си навреме, а времето, според мен, беше 2014 година", каза Паси.

Според него макар и закъсняло българското правителство трябва да вземе своето решение.

"С всеки изминал ден Източна Европа се разколебава. Ние имаме един единствен шанс - или може България да обедини Източна Европа и българската кандидатура да се яви обединяваща за Източна Европа, или ние можем да провалим Източна Европа. В момента България и лично българският министър-председател рискува да провали цяла Източна Европа в тази кандидатура", каза президент на Атлантическия клуб.

Наблюдатели смятат, че генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова има голям шанс за успех, като според анализатори тя е най-силната кандидатура. "Аз искам и смятам, че съм кандидатура на България. Има много хора от България, които ме подкрепят и ми се обаждат. Това е най-важното. В такъв пост човек трябва да има подкрепата на всички", каза през януари Бокова по повод номинацията й.

Соломон Паси: Русия иска да изгради военно присъствие не в Сирия, а към Средиземно море

„Русия удря враговете на Башар Асад, но сред тези врагове може да има и клетки на „Ислямска държава“. Русия има добре...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com