Патриарх Неофит отслужи Водосвет на бойните знамена

4600
Патриарх Неофит отслужи Водосвет на бойните знамена

С празничен Водосвет на бойните знамена и знамената-светини, отслужен от Негово Светейшество българския патриарх Неофит, започнаха честванията по повод 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия, предаде БГНЕС.

Пред паметника на Незнайния воин и под зоркия поглед на президента на Република България върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев бяха поднесени цветя в памет на загиналите български воини. Сред официалните лица, присъстващи на Водосвета и полагането на венците са и служебният премиер Марин Райков, членове на кабинета, представители на дипломатически корпус. На церемонията присъства и президентът д-р Желю Желев. След края на церемонията държавният глава Росен Плевнелиев поздрави гражданите, дошли да наблюдават на живо Водосвета и дори срещна сред тях познати лица, разпознавайки някои от посетителите на Деня на отворените врати на президентската институция. С Божията любов и вяра далеч да стигнем, пожела си президентът.

Плевнелиев: Българският народ не ще забрави своите храбри чеда

"Българският народ никога не ще забрави своите смели и храбри чеда", заяви президентът Росен Плевнелиев, който прие военния парад на пр...

След броени минути президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев ще приеме военния парад на представителните части на Българската армия по повод 6 май. Държавният глава ще произнесе слово.

В парада участват над 500 военнослужещи от Българската армия. В седем представителни блока преминаха военнослужещите от Военна академия "Г.С. Раковски", Националната гвардейска част, участниците в мисии и операции по поддържане на мира, военнослужещите от Сухопътни войски, Военновъздушните, Военноморските сили и Съвместното командване на силите.

В парада участват Гвардейският представителен духов оркестър и знаменен взвод на Националната гвардейска част със знамената-светини: Самарското знаме; знаме на Стиляна Параскевова; знаме на 23-ти пехотен Шипченски полк; знаме на 1-ви конен полк; знаме на 15-ти Ломски полк; знаме на 13-ти Рилски полк; знаме на 24-ти Черноморски полк; знаме на 25-ти Драгомански полк.

Командващ парада е командирът на Военновъздушните сили – генерал-майор Константин Попов. Той е летец-пилот I-ви клас и инструктор с изключително богат опит и професионална подготовка. Летял е на самолети L-29, МиГ-15 и МиГ-17, лети на МиГ-21 и МиГ-29. 

Военен парад ще се проведе за празника на Българската армия

Водосвет и военен парад ще се проведат в София за Деня на Храбростта и празник на Българската армия – 6 май. В 9.00 ч. пред памет...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество