Павлова поиска от Георгиева по-бързо ЕС да ни даде пари заради зимните щети

5358
Павлова поиска от Георгиева по-бързо ЕС да ни даде пари заради зимните щети
Снимка: БГНЕС

Да се оптимизират процедурите и да се ускори разглеждането на заявките на страните за финансова подкрепа след претърпени бедствия по линия на фонд „Солидарност“. Това беше една от темите, повдигнати от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на среща с еврокомисаря по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева.

До този момент България е изпратила три искания за финансова помощ, като по едното от тях има и реално преведени средства. Това е за бедствието във варненския квартал Аспарухово. Втората заявка е за бедствието в Мизия, за която се очаква одобрението на Съвета и Европейския парламент до края на юни 2015 г.

До седмица и половина идват парите от ЕС за наводненията от миналото лято

До 5 април тази година България трябва да получи заявените 10,5 млн. евро от фонд "Солидарност" за наводненията през юни 2014 година. Р...

Министър Павлова поиска подкрепа за приоритетното разглеждане на третото заявление от България във връзка със зимното бедствие на територията на цялата страна, което беше подадено на 24 април т.г. и е на стойност 247 млн. евро. С цел да се ускорят възстановителните дейности в засегнатите региони България е поискала аванс, което е прецедент към този момент в практиката на фонд „Солидарност“. Желателно е правилата на фонда, включително тези в България, да бъдат направени по-гъвкави, така, че одобряването на заявките да не се отдалечава във времето от момента на бедствието, смята Павлова. Еврокомисарят Кристалина Георгиева подкрепи идеята за максимално опростяване на процедурите, така, че финансовата помощ да стига по-бързо до потърпевшите региони.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com