Пет пъти повече валежи е имало през тази година

10857
Пет пъти повече валежи е имало през тази година
Снимка: БГНЕС

До пет пъти повече валежи са паднали в някои месеци на тази година в сравнение с миналата, показва справка на сайта stringmeteo.com. Например през септември т.г. са отчетени средно 157.4 литра на кв. метър, а за същия месец през 2013 г. - малко под 30 литра. През август разликата също е фрапираща - от 13 литра през 2013 г. на 64 литра т.г. През юни, когато започнаха наводненията, са паднали 112 литра на квадрат, а миналата година - 99.

Заради по-честите бедствия тази година щетите далеч надхвърлиха заделените 70 млн. лв. в междуведомствената комисия за подпомагане и възстановяване към МС. В края на лятото по сметките на комисията бяха преведени още 50 млн. лв., но в последните дни на служебното правителство стана ясно, че бюджетът отново е на изчерпване. В момента междуведомствената комисия е единствената, която подпомага пострадали от бедствия, но средствата от нея се насочват главно за възстановяване на публичната инфраструктура. Така например в Мизия до ден днешен не са получили пари, за да възстановят домовете си, напомня Сега.

Кметът на Мизия е предложен за европейска награда

Кметът на Мизия д-р Виолин Крушовенски може да бъде награден с престижен приз, връчван от Алианса на либералите и демократите в Европа...

"След всяко бедствие има едно очакване от засегнатите за помощ, а в същото време с този скромен ресурс, който се взема от данъците на всички, няма как да е достатъчен", коментира министърът по еврофондовете Томислав Дончев пред БНТ. Той отново повдигна темата за задължителна застраховка на частните имоти. "Съществуват два варианта. Единият е задължително застраховане. Алтернативата, която се прилага в някои европейски и други държави, е катастрофичният пул. Държавата да е вид застраховател и да събира скромна сума от порядъка на 5-10 евро на година в зависимост от стойността на имота и така да се гарантира пълно обезщетяване на собственика, ако домът му е пострадал от бедствие", обясни Дончев.

Идеите се появяват след всяко по-сериозно бедствие, но до реализация не се стига. Все още няма детайли и около другото намерение на управляващите - да направят единен национален контролиращ орган, който да следи състоянието на язовирите и да координира действията за защита от наводнения. Според изявление на вътрешния министър Веселин Вучков от неделя този орган трябва да бъде създаден до няколко дни.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com