Петър Илиев, плагиатствал книгата на Наталия Киселова, ще става доцент

5543
Петър Илиев, плагиатствал книгата на Наталия Киселова, ще става доцент
Снимка: Стопкадър/Евроком

Бившият партиен кадър на "Има такъв народ" и обвинен в плагиатство от Етичната комисия Петър Илиев е единствен кандидат в конкурс за доцент на половин щат в Тракийския университет в Стара Загора.

Това става ясно от публикуваната информация в сайта на висшето учебно заведение. Заседанието на научното жури ще бъде на 19 май, като тогава ще стане ясно дали бившият главен асистент в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и бивш кандидат за премиер, за правосъден и вътрешен министър ще се реализира в новото си научно поприще. 

Илиев се хабилитира в специалност "Публично право" към Стопанския факултет на университета. Научното жури вече е публикувало задължителните по закон две рецензии и пет становища за новия му научен труд от 2023 г. Всички те оценяват високо научния му принос и дават положително становище за кандидата. В тях обаче не става дума за плагиатския казус от 2021 г., в който главен герой беше Илиев. Във всички текстове на журито е публикувана биографията на кандидата, производството пред Етичната комисия на СУ е пропуснато, но са изредени всичките му награди и отличия, припомня "Дневник".

Според чл. 24 ал. 1 т. 5 от Закона за развитието на академичния състав: "Кандидатите за заемане на академичната длъжност "доцент" трябва да отговарят на следните условия: да нямат доказано по законоустановения ред плагиатство или недостоверност на представените научни данни в научните трудове."

ОЩЕ: Срамният случай с плагиатството на Петър Илиев и въпросите, които повдига

Припомняме, че Илиев напусна СУ през есента на 2021г., след като Етичната комисия на университета установи данни за плагиатство в негова книга - преписвано е от докторската дисертация на доц. д-р Наталия Киселова. Казусът се оказа известен в катедрата от 2015 г., но оставен без последствия. Илиев не призна, че е преписал, и обяви, че напуска, защото храмът на науката бил превзет от търговци.

Скоро след това той е бил избран за хоноруван асистент в Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ), където води избирателната дисциплина "Правни принципи на лидерството" в магистърска програма, става ясно от едно от становищата за новия му труд.

От началото на 2023 г. д-р Илиев е избран за хоноруван преподавател в Стопанския факултет на Тракийския университет и преподава Търговско право, Основи на правото и Административно и финансово право, пише в становището на проф. д-р Георги Желязков от същия факултет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com