Петър Колев: Българите не са равни с останалите граждани в РСМ, искаме промяна в конституцията

2255
Петър Колев: Българите не са равни с останалите граждани в РСМ, искаме промяна в конституцията
Снимка: Български патриоти

Нашата цел и кауза, за която е създадена нашата организация е да се опитаме да влияем на политическите процеси, които текат в Република Северна Македония(РСМ) и особено в посока, която се отнася за участието на българите в обществено-политическия живот. Няма как да останем настрана от процесите свързани с отношенията между Скопие и София. Поискахме и официални срещи с президента, външния министър, ще търсим диалог с колегите от българските политически партии в парламента.

Това заяви пред БНТ лидерът на Граждански демократичен съюз в РСМ Петър Колев. За тези 30 г. липсва диалог между българите, живеещи в РСМ и официалните власти в София. Не мога да кажа защо, може би такива са били обществено-политическите нагласи, но съм доволен, че днес успяхме и други форми на организации от РСМ да създадем такъв диалог. Ние като политически субект бихме могли да сме полезни в диалога между Скопие и София със свои предложения. Езикът на омразата, който българското общество го чете от медиите, това е ежедневният живот за нас, коментира Колев. Смятам, че на първи етап ясен сигнал би бил ако РСМ започне да третира наравно гражданите на държавата, които се самоопределят като българи. Сега не е така. Това е констатация и на българския външен министър, затова, че българите не са наравно с останалите граждани в РСМ. Българският народ не присъства в македонската конституция. От 2001 г. РСМ е гражданска държава, в която различите етнически групи, живеещи в нея имат право на справедливо присъствие в страната и участие на различни постове в държавните институции. Ние не сме част от изброените, които живеят в РСМ, вие не можете да видите съдия или прокурор, който да е българин, не може да видите човек от армията, който е да е българин, посочи Колев. Това е едно от основните нарушения на човешките права, добави още той.

Радев: РСМ да покрие Копенхагенските критерии, ако иска в ЕС

Покриване на Копенхагенските критерии е задължително условие за началото на преговорите на РС Македония за членство в Европейския съюз....

Няма как да се съглася със Заев, че човешките права на всички граждани в РСМ се уважават. За нас е важно тези въпроси от миналото да бъдат изчистени. Езикът на омразата се предизвиква от различното тълкуване на историческото минало. За нас е важно преброяването на населението в РСМ след няколко месеца. Българите в РСМ нямаме конституционни гаранции в XXI век. Трябва да се променят законите, които да гарантират тези човешки права. За това ние настояваме за такива промени в македонското законодателство, добави още Колев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com