Планинските спасители съветват да бъдем внимателни в планината

4255
Планинските спасители съветват да бъдем внимателни в планината
Снимка: БГНЕС

В момента снежната покривка във високите части на планините, макар и оскъдна, е силно кристализирала. Главно по северните склонове, на височина над 1 800 - 2 000 метра се е образувал много плътен лед. Наложително е туристите да подхождат с изключително внимание и предпазливост към рисковите участъци. Ползването на „котки” е задължително.

С тези съвети спасителите от Планинската спасителна служба на БЧК се обръщат към всички, решили да се отправят към планината, а и предвид предстоящите почивни дни.

В планината няма лоши хора

Хората в планината са хубави, лоши няма, каза в интервю за предаването "В ритъм" ски инструктор, който обучава малки деца на Витоша.Въп...

„Във връзка с предстоящите празнични дни, когато много любители на зимния туризъм и на зимните спортове ще посетят планинските курорти или ще предприемат преходи и разходки, се обръщаме към Вас с молба по възможност да отразявате необходимата актуална информация за своите читатели, слушатели и зрители, които ще потърсят отмора и празнично настроение в планината. Така заедно ще бъдем както полезни, така и доброжелателни в навечерието на Коледа”, заявяват от БЧК.

БГНЕС припомня, че тази нощ двама туристи бяха приети в болницата в Разлог, след като над 8 часа спасители провеждаха акция вчера в района на връх Вихрен, за да помогнат на трима туристи.

Всичко започна към 14.15 часа вчера, когато в ПСС-Банско бе получен сигнал за подхлъзнали се и паднали туристи на слизане по десния ръб на връх Вихрен, висок 2914 метра. Тримата слизали по ръба към седловината между върховете Вихрен и Кутела, наричана „Премката”.

На заледен участък двамата се подхлъзнали и полетели надолу. Спрели се след няколко метра, третият участник в групата, който не бил контузен, подал сигнал за помощ.

600 обучени планинари се грижат за хората в планините

Председателят на БЧК Христо Григоров заяви, че 33 отряда на Планинската спасителна служба, над 600 обучени планинари, с 24-часови дежур...

Групата от 15 спасители достигнали мястото на инцидента към 21 часа, след което с носилка свалили най-тежко пострадалия до хижа Бъндерица, а след това с моторна шейна до Бъндеришка поляна.

С линейка към полунощ двама са приети в МБАЛ-Разлог. 37-годишният Стоян Д. е с гръдна травма, контузия на тазобедрената става, изкълчен му е глезенът. 36-годишната Бранимира И. е с контузия на лявата ръка, на която има и порезна рана, която е защита.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com