Почит към жертвите: Реабилитиране на комунизма?

14090

Налице е ясно изразен и особено напорист стремеж да се реабилитира комунизмът в България, неговата идеология, политика, образите на комунистическите вождове, като се започне от Георги Димитров и се свърши с Тодор Живков. Това заяви първият демократично избран президент на страната Желю Желев, предаде БГНЕС.

От своя страна вицепрезидентът Маргарита Попова каза, че никой няма право да преиначава историята, да я пренаписва, никой няма право да отнема спомените на хората, в чийто домове и семейства са били избити хора.

Те участваха във възпомeнателна церемония пред Мемориала на жертвите на комунистическия режим в България, тъй като днешният ден е Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим.

"През 1943 година България прави подвиг и спасява хиляди евреи, а през 1945 година избива собствения си национален елит", добави Попова. "Това е черна дата в историята на Европа и в световната история, защото е била избита част от нашата нация, част от елита на нашата нация, министри, депутати, генерали, офицери, царски съветници, регенти, издатели, така се прекъсва национална история и национална памет. Днес ние продължаваме да се питаме защо в обществото ни има дефицит на справедливост. Как да има чувство за справедливост? Прекъсна се естественият ход на историята, бяха осъдени със смъртни присъди хора, живели и работили за родината, хора създавали елит, хора, обичали България", отбеляза още вицепрезидентът.

Няма как да искаме да се въдвори чувство за справедливост, докато всички без лицемерие не кажем кои са общите ценности, а единствената голямата ценност е човекът и неговата свобода, други ценности няма, убедена е Попова.

Вицепремиерът припомни, че преди няколко години министрите на правосъдието на страните-членки на ЕС взеха решение на 23 август всички европейски граждани да си спомнят за избитите по време на тоталитарните режими.

Отровното наследство на комунизма

Откъде идват всички тези безумства на Изток? Старите страни членки на ЕС с недоумение и дори с презрение гледат на редовните политичес...

"Моторът на комунистическия режим беше една несправедлива власт, едно несправедливо разпределяне на блага. Талантливите бяха тези, които най-добре умееха да правят зло, а най-голямата необходимост в комунистическото общество беше необходимостта да намериш враг, за да има на кого да направиш зло", каза още тя и призна - "не искам никога това време да сполети нито мен нито близките ми, нито децата, нито внуците, нито тези, които ще дойдат след стотици години след нас".

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com