Показват как Гутенберг е отпечатал Библията в Националната библиотека

5988
Показват как Гутенберг е отпечатал Библията в Националната библиотека
Снимка: Евгения Гигова/Actualno.com

От днес до 24 май всеки посетител на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ може да види копието на пресата, с която Йоханес Гутенберг поставя началото на тиражираното книгопечатане. Тя е изработена от плевенчанина Диян Павлов-Джими, който е автор и на изложбата “Преди Гутенберг и след това”, която беше открита тази вечер. Той е създател на творителница “О’Писменех!” в Плевен, в която разказва и показва неща, свързани с писмеността.

В интервю за БГНЕС, Джими разказа, че е със средно образование, а всичко, което разказва на посетителите на творителницата му научил от Интернет.

Приключва отпечатването на „Библията на Гутенберг”

На 24 август 1456 година приключва отпечатването на първата печатна книга – така наречената „Библия на Гутенберг”. Тя...

„Започвам разказа си от първобитните рисунки по скалите на пещерите, преминавам през Месопотамия и Шумер, през древен Китай и Египет, древна Елада и Рим, през Средновековието, Българското възраждане Ренесанса та до наше време“, каза творецът.

Той обясни, че по време на своя моноспектакъл облича 10 костюма, което се радва на голям интерес от децата. Според Джими това се дължи на интересния начин, по който той ги пренася през вековете.

„Преминавайки през различните епохи, разказвайки примерно за древните китайци, аз съм облечен като китаец, разказвайки за арабската писменост, арабската калиграфия, която е една от най-уникалните калиграфии до ден днешен, аз съм китаец, разказвайки за Гърция и как са открили пергамента, аз съм облечен като грък и т.н.“, разказа Диян Павлов-Джими.

Мъжът подчерта, че за разлика от музеите в творителницата посетителите могат да пипнат пергамент, папирус и глинени плочки, на които са пишели древните шумери, да разберат от къде идват наименованието на таблета, тетрадката и калкулатора, показва също така как се произвежда хартия по метода на нейния откривател Цай Лун. Специално за посетителите на Националната библиотека, той показа и как се печата върху нея с помощта на гутенберговата преса и сподели какво го подтикнало да я направи преди години.

Рашидов обеща пари за спешен ремонт на протеклата Национална библиотека

Министерството на културата ще осигури пари за ремонт на Националната ни библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”. Това каза ми...

„Преди 10 години ходих в Охрид. Там видях едно ателие, което произвеждаше ръчна хартия. Там имаше и реплика на гутенбергова преса. Когато той демонстрираше как работи, той казваше, че тя е втора в света. Тогава му казах, че третата в света ще е в Плевен“, добави той.

След демонстрацията по отпечатването на надписа Йоханес Гутенберг в София, България 2018 година, плевенският творец представи и изложбата си “Преди Гутенберг и след това”, която в 50 табла проследява появата и развитието на различните писмености през хилядолетията, както и на средствата, начините и материалите за писане – от древността до днес.

Диян Павлов-Джими отбелязва един няколко интересни факта, а именно, че в през 2001 г. в анкета на „Сънди таймс“ Гутенберг е обявен за личност на хилядолетието, защото без неговото изобретение днес книгите, учебниците и вестниците нямаха да съществуват.

През 2018 г. се навършват и 550 години от смъртта на Йоханес Гутенберг. По този повод тя е обявена за година на създателя на печатната преса и във връзка с това по целия свят се провеждат различни събития.

Премиера на "Летопис. Йордан Йовков" Том I и II в Национална библиотека "Св. Св. Кирил и Методий"

Днес, 23 октомври от 17,00 ч. в Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, на втория етаж, ще се състои премиерата на...

Тази вечер ще бъдат обявени и наградите на Съюза на печатарската индустрия в България. Самата статуетка представлява умален макет на гутенберговата преса. Събитието е посветено на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май, както и на 140-годишнината от основаването на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”./БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com