Полицията в София подема инициатива за запазване на мирния характер на протеста

12010
Полицията в София подема инициатива за запазване на мирния характер на протеста

Като инициатива за запазване на мирния протест полицаите, които охраняват протестите, ще носят светлоотразителни жилетки с надпис „Антиконфликт“, съобщиха от пресцентъра на МВР.

При охраната на масови прояви на „първа линия” ще бъдат разположени служители, облечени със светлоотразителни жилетки с надпис „Антиконфликт полиция”. Това е нов подход, който се въвежда по инициатива на ръководството на СДВР. Целта е униформените служители ясно да заявят пред гражданите желанието за толерантност и овладяване на напрежението при провеждането на масови прояви и за диалог с гражданите, пише Агенция "Фокус".

Раненият пред Позитано 20 човек е журналист

При вчерашния протест пред централата на БСП беше ранен с парче стъкло колегата журналист от вестник „Телеграф” Радослав Ки...

Следващата стъпка ще бъде и въвеждането на полицейски екипи, на чиито светлоотразителни жилетки ще се чете надписът „Полиция - Диалог екип”. Тяхната задача ще бъде да водят диалог с различни групи протестиращи, организатори и граждани по време на протестни митинги и шествия. Гражданите на място ще могат да сигнализират за възникнали проблеми и създадени условия за провокации или ескалация на напрежението. Полицаите са обучени за водене на преговори при евентуално възникнали конфликти между страните.

Тези нови практики се базират на изпитани и утвърдени стратегии, използвани от полицията в партньорските европейски държави.
Статистиката при използването им показва драстично спадане на инцидентите по време на провеждането на масови прояви.

Междувременно пред Министерския съвет хората вече се събират. Както стана традиция през последната седмица, хората идват малко след 18:30 часа на по-големи групи, очевидно след работа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com