Половината население няма доверие на ГЕРБ

8990
Половината население няма доверие на ГЕРБ
5% определят политиката на правителството като напълно успешна

5% от пълнолетното население на страната определят политиката на правителството като напълно успешна, а други 33% смятат, че въпреки някои неуспехи, правителството се справя добре с управлението на страната.

Като цяло се вижда, че около 38% от хората споделят удовлетвореност от дейността на правителството на ГЕРБ. Това сочат резултатите от социологическо проучване на агенция „Сова Харис” за социални, политически и икономически нагласи в България през януари 2012 г.

Приблизително 30% от пълнолетните граждани на страната споделят мнението, че правителството не се справя добре с управлението, макар и да има някои успехи в отделни сфери. Близо 19% смятат, че управлението на ГЕРБ е напълно неуспешно.

Близо 40% от пълнолетните граждани на страната имат доверие в управляващата партия ГЕРБ. На противоположното мнение е около една втора от населението, сочи проучването.

„Като цяло може да се отбележи, че на отминалите местни и президентски избори, ГЕРБ получи своеобразен вот на доверие от страна на българските граждани, независимо от слабата организация на изборния процес, породилите се съмнения в честното им провеждане и сигналите за купуване на гласове и манипулации”, сочи анализ.

Изследването на „Сова Харис” е проведено в периода 3 – 10 януари 2012 г. сред 1000 пълнолетни граждани на България.

Приблизително 68% от хората не одобряват решението на правителството да въведе план за поетапно повишаване на възрастта за пенсиониране от 2012 година. От данните се вижда, че преобладаващата част от хората от всички възрастови групи не одобряват повишаването на възрастта за пенсиониране.

Около 38% от пълнолетните граждани не одобряват подготвената от правителството реформа в БДЖ. Критично настроени към промените в БДЖ са 37% от държавните служители, 34% от заетите в частния сектор, 27% от хората с висше образование, както и всеки втори поддръжник на БСП. Около 23% от пълнолетното население одобрява планираните от правителството промени в БДЖ – това са предимно служители в частни фирми, привърженици на ГЕРБ, близо една трета от висшистите в страната.

От една страна, непопулярните мерки и реформи на управляващото мнозинство биха могли да окажат негативно влияние върху рейтинга на ГЕРБ и на работата на кабинета като цяло. От друга страна обаче действията на кабинета изглеждат решителни в очите на немалък дял български граждани (около една трета от пълнолетното население на страната), които продължават да подкрепят управляващите, защото вярват, че ГЕРБ трябва да продължи с реформите в името на стабилизирането на страната.

Най-успешно справящите се с работата си министри от кабинета са Николай Младенов (39%) и Цветан Цветанов (35%). Данните сочат, че външният министър Николай Младенов печели висока популярност в обществен план и разчита на одобрението на приблизително две пети от пълнолетните български граждани.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов е втори по рейтинг на обществено одобрение в кабинета на Бойко Борисов. Приблизително 35% от пълнолетните граждани на страната смятат, че той се справя успешно в работата си.

В т.нар. „златна среда” на обществено одобрение към министрите, които се справят добре с работата си, са:

Министърът на земеделието Мирослав Найденов. Той се справя успешно с работата си според 28% от пълнолетните граждани. Мирослав Найденов, въпреки критиките от страна на зърнопроизводителите заради орязаните за тях средства в бюджета за 2012 г. с 230 милиона лева, успя да стигне с тях до споразумение за диалог;

Министърът на културата Вежди Рашидов, чиято дейност печели одобрението на 27% от хората;

Просветният министър Сергей Игнатов, който през 2011 г. успя да постигне съгласие с учените по промените в закона за БАН и е на път да прокара нов закон за образованието, печели 26% обществено одобрение;

Около 26% от пълнолетното население на страната оценява като успешни усилията на Свилен Нейков за развитието на спорта в страната. Спортният министър оставя впечатлението, че последователно и методично подрежда своя сектор, с което печели все повече одобрение сред обществеността.

Трайчо Трайков печели одобрението на 26% от хората заради усилията, които полага по отношение развитието на икономиката, енергетиката и туризма в страната, както и относно приоритетните проекти като проучване на алтернативни газови източници;

Дейността на министъра на отбраната Аню Ангелов е оценена като успешна от 24% от пълнолетните граждани;

Усилията на вицепремиера на страната и министър на финансите Симеон Дянков да запази фискалната дисциплина на страната в условията на ограничен бюджет, са оценени като успешни от 20% от пълнолетното население на страната. Ако бъде направена съпоставка с данните на "Сова Харис" от проучване, проведено през декември 2010 г., може да бъде установено, че за период от една календарна година рейтингът на одобрение на дейността на Симеон Дянков се е покачил с 2 на сто (от 18 на 20%);

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов печели 20% обществено одобрение заради усилията, полагани за подобряването на може би най-тежкия сектор в условията на криза – трудовия пазар. Непопулярните реформи, които се налага да проведе, се оценяват като неизбежни сред значителна част от избирателите, които му дават кредит на доверие в тази насока.

Изследването на „Сова Харис” е проведено в периода 3 – 10 януари 2012 г. сред 1000 пълнолетни граждани на България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com