Поправките на ОВОС на новото хранилище за отпадъците на Козлодуй са одобрени

17004
Поправките на ОВОС на новото хранилище за отпадъците на Козлодуй са одобрени

Държавата одобрява всички допълнения относно оценката за въздействие на околната среда (ОВОС) за строеж на национално хранилище за ниско и средноактивни радиоотпадъци (НХРАО). Това съобщиха от Държавно предприятие "Радиоактивни отпадъци".

С писмо от 9 февруари 2015 г. министърът на околната среда и водите Ивелина Василева информира изпълнителния директор на ДП РАО Дилян Петров, както и Министерство на икономиката, Министерство на енергетиката, Министерство на здравеопазването и заинтересованите кметове на общини от региона, че издава положителна оценка на ДОВОС (Доклад за оценка на въздействието на околната среда) на проекта. В Доклада са включени допълнения, съобразени с актуалните изисквания на българското законодателство. Изследването напълно отразява новите европейски изисквания за опазване околната среда, живота и здравето на хората и гарантира най-висока степен на безопасност при реализацията на проекта на площадка "Радиана" край Козлодуй. Предоставената в Доклада информация е "пълна, без пропуски и слабости" и докладът "е изготвен в съответствия с изискванията за съдържанието", се казва в писмото на МОСВ.

Около 200 млн. евро ще струва разширяването на хранилището в Чирен

Разширяването на газохранилището в Чирен ще струва около 200 млн. евро. Това съобщи пред журналисти изпълнителният директор на „Б...

Започването на повторна процедура по ОВОС на инвестиционното предложение за изграждане на НХРАО от страна на ДП РАО е израз на стремежа на Предприятието да отстрани формулирани в решение на Върховния административен съд забележки по предходната процедура. В рамките на подновената процедура бяха проведени консултации по обхвата на оценката с повече от 90 заинтересовани страни. Тези консултации бяха отразени в актуализираното задание за обхват и съдържание на оценката на въздействието върху околната среда. В актуализирания Доклад за оценката на въздействието върху околната среда бяха включени многобройните нови разработки на ДП РАО.

Предвид обществения интерес към проекта на ДП РАО за изграждане на НХРАО, МОСВ определя община Козлодуй и село Хърлец, на чиято територия е площадка „Радиана“, както и общините Мизия, Вълчедръм, Хайредин, Оряхово, Борован, Лом, Криводол, Бойчиновци и Бяла Слатина за организиране на обществени обсъждания на ДОВОС. Преди това ДП РАО ще спази всички изисквания и ще предостави цялата информация по ДОВОС за публичен достъп, както и ще информира по законоустановения начин местното население за часа, датата и мястото на провеждане на обществените обсъждания.

Проектът за национално хранилище е обект с национално значение и заляга в актуализираната национална Стратегия за управление на отработеното ядрено гориво и радиоактивните отпадъци до 2030 г., приета от Министерски съвет на 5 януари 2011 г. и представлява ангажимент на правителството пред Европейската комисия. Проектът на ДП РАО за Национално хранилище се финансира от Европейската банка за възстановяване и развитие чрез МФ „Козлодуй“.

НХРАО на площадка „Радиана“ представлява екологично съоръжение с многобариерна защита за трайно съхраняване на предварително обработени, обезопасени и опаковани в стоманобетонни кубове ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци. Хранилището ще бъде от приповърхностен траншеен тип с капацитет от 138 200 куб. метра. Съоръжението ще се състои от няколко стоманобетонни вкопани модули, разделени от вътрешни преградни стени на камери. След запълване с опаковки тези камери се покриват със стоманобетонна плоча и се изолират от атмосферните води чрез изграждане на многопластов земнонасипен слой. През целия период на експлоатация на Националното хранилище ще бъде провеждан стриктен входящ контрол на постъпващите радиоактивни отпадъци, радиационен контрол и мониторинг както на площадката на хранилището, така и на околната среда. Националното хранилище ще бъде най-новото и модерно съоръжение в Европа от този тип и ще се конкурира по екологични показатели с изграденото в Националния парк Оранчуелос в Испания подобно хранилище.

ВАС върна в изходна точка проекта за хранилище за отпадъците на Козлодуй

Проектът за изграждане на хранилище за ниско и среднорадиоактивни отпадъци от АЕЦ „Козлодуй” на територията на България е в...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com