Порожанов: Лобисти стоят зад протестите на животновъдите

1665
Порожанов: Лобисти стоят зад протестите на животновъдите
Снимка: БГНЕС

„В самия протест има и малко преекспониране, включително и логистично подпомагане за някакви подобни действия. Целта е да има напрежение, но не вкарвам политика в цялото това нещо“. Това каза министърът на земеделието и храните Румен Порожанов.

Той коментира напрежението сред животновъдите заради разпределението на 11 млн. лв. извънредна държавна помощ, която ще се дава и на малки, и на големи ферми.

Порожанов допусна, че целта е да има някакво напрежение от страна на определен лобист, но отказа да го назове. По думите му няма предпоставки за някакъв драматизъм.

"Винаги има недоволни в сектор, защото има много направления. не е вярно, че българските фермери получават най-малко в ЕС, ние сме в средното ниво". По повод мораториума върху продажбата на земеделска земя, министърът каза: "Темата е поставена от 2014 г. Аз като земеделски министър съм длъжен да съобщя на правителството от какво сме заплашени поради това решение. Предстои ни образуване на наказателна процедура за несъответствие по договора за членство в ЕС. С подобно ограничение са Полша и други страни в Източна Европа. Заплашени сме от санкция от 860 000 евро + 60 000 евро лихва на ден, ако не отстраним несъответствието".

Той обясни, че става въпрос за една от многото схеми за подпомагане на сектор „Животновърство“.

Тази помощ е „извънредна, свързана е с проблемите на пазара на млякото от миналата година със специален регламент, който дава опция и през следващата година (т.е. тази година, бел. ред.) да се даде възможност с национални средства да се направи аналогично финансиране до 11 млн. лв.“, обясни Порожанов, цитиран от бтв.

Млекопроизводители и животновъди заплашват с протест

Млекопроизводители и животновъди заплашват с протести, съобщи Нова телевизия.  Те настояват, че ако не им бъдат изплатени до края...

„Направихме анализ на начина, по който е платено миналата година – тогава са били определени първо бюджетите за сектор „Говедовъдство“ и „Овцевъдство“ и след това са изчислени ставките. При това изчисление се получи, че едрият рогат добитък (говедата) спрямо овцете има съотношение между 13:1 и 20:1, което е абсолютно несправедливо – каза той. – Затова дадохме паритет на двете направления – овце и говеда. В конкретния случай ставките, които отидоха в посока овцевъдство и кози са в по-голям размер спрямо биволи и говеда“.

Именно това породило напрежението сред животновъдите, както и че „определено несправедливо е заложено до 200 животни да бъдат подпомагани, а имаме ферми с до 2000 животни“. Това, което можехме да направим, са диференцирани ставки, така че когато фермите са по-големи от 200 животни, да има по-голяма ставка за тях. Ставката намалява плавно, добави министърът. Това е частично компенсиране и смятам, че това е справедливият подход.

В регламента никъде не се казва, че финансирането се дава за малки ферми, посочи той.

Следващият четвъртък ще има консултативен съвет по животновъдството, каза още министърът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com