Порожанов: Реколтата за 2017 г. е изключително добра

731
Порожанов: Реколтата за 2017 г. е изключително добра
Снимка: БГНЕС

Сами се палим и сами се гасим, но гасенето струва много пари, струва природа и много усилия за възстановяване след това.

Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, който представи приоритетите в програмата на правителството в сектор „Земеделие, храни, рибарство и гори“ и отчет за първите 100 дни, предаде БГНЕС.

Имало е и по-тежки години на пожари, коментира Порожанов. Независимо от действията, които се направиха, над 95% от източниците на пожарите са човешкия фактор, а не късо съединение, категоричен бе той.

Румен Порожанов коментира, че приоритетите на МЗХГ са – устойчив и конкурентен пазар на земеделието, устойчиво управление на горите, развитие на сектор рибарство и нова обща селскостопанска политика след 2020 г. „Започнахме дискусиите за новата обща селскостопанска политика след 2020 г. Ще проведем среща през септември, когато ще имаме визия за това какви приоритети бихме искали да устояваме. Нямаме съществени различия вътре в брашна и политики на МЗХГ“, уточни той.

Той заяви, че основните цели са в налагане на инвестиционни мерки, които да развиват българското производство. „Запазването на нивото на финансиране е изключително важно, за да остане конкурентноспособно българското и европейско земеделие с това в третия свят. Темата за бюджета ще бъде на ниво министри. Темата за запазване на нивото на финансиране ще бъде водеща“, увери ресорният министър.

Като друга сериозна тема той определи борбата с градушките. Порожанов смята, че е най-разумно да има пълно покритие (към момента България е покрита около 30—35% от земеделските площи) и да се съчетае със самолетен способ, който да може да покрие останалата част от страната. Основна тема била как да се осигури 20 млн. лв. годишно финансиране за тази дейност, не само на държавно ниво, но и как да се ангажират земеделските производители, застрахователните компании и евентуално общините.

От друга страна Румен Порожанов коментира, че дружеството „Напоителни системи“ не е в най-доброто си финансово и функционално състояние. Очакванията обаче били поне до края на годината дружеството да не е на загуба, като се цели преговаряне с кредиторите и евентуално кандидатстване на дружеството по европрограми.

За сфера животновъдство изплатената извънредна помощ е от близо 11 млн. лв. Предстои плащане по de minimis, както и авансово плащане на предходната национална помощ след 15 октомври.

Земеделският министър съобщи още, че реколтата за 2017 г. е изключително добра. Има и рекордна реколта от пшеница 5,9 млн., тона и осигурен хлебен баланс. До 1 млн. тон се потребява за българското население, а останалото е за износ.

Относно двойствения стандарт за храните в ЕС, Порожанов припомни, че темата се дебатира на ниво ЕК. „От засегнатите страни всеки представи резултатите си и имаше достатъчно примери за различи в пакетирането. Темата е поета от председателя на ЕК. Тя може да се регулира единствено чрез наредба за единно законодателство за европейския пазар за единни съставки и качество. Позицията на основните производители е, че няма нищо драматично, храните са здравословни, прави са, но въпросът е принципен“, припомни още Порожанов.

Не на последно място са извършени над 60 000 проверки за незаконна сеч и дърводобив. „Задържали сме дървесина, превозни средства и инструменти за рязане. Временни контролни горски пунктове бяха разкрити, които да контролират превозните средства, когато излизат от гората“, заяви още Порожанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com